Η διοίκηση Ομπάμα παρουσίασε σήμερα ένα νέο σύστημα συναγερμού με το οποίο σχεδιάζει να προειδοποιεί τους Αμερικανούς για τρομοκρατικές απειλές, καταργώντας την χρωματική κωδικοποίηση που χρησιμοποιείτο ως σήμερα.

Το νέο σύστημα θα προειδοποιεί τις αρχές και τους πολίτες είτε για μία «επικείμενη απειλή» είτε για μία «αυξημένη απειλή» με μία περίληψη της πιθανής απειλής και μαζί της μία ημερομηνία λήξης.

«Η τρομοκρατική απειλή την οποία αντιμετωπίζει η χώρα μας έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζάνετ Ναπολιτάνο.

Τον Φεβρουάριο η Αμερικανίδα υπουργός είχε υπογραμμίσει ότι η τρομοκρατική απειλή βρισκόταν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2001.

Το σύστημα της χρωματικής κωδικοποίησης που είχε υιοθετηθεί μετά από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 απαξιώθηκε επειδή απέτυχε να παρέχει ειδική πληροφόρηση σχετικά με πιθανές απειλές.

Με το νέο σύστημα, μία «αυξημένη» απειλή θα δείχνει έναν πιθανό τρομοκρατικό κίνδυνο, ενώ μία «επικείμενη» απειλή θα δείχνει ένα πιθανό, ειδικό και άμεσα επικείμενο κίνδυνο. Οι προειδοποιήσεις θα μεταδίδονται από τα ΜΜΕ και μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook.

Με τις νέες προειδοποιήσεις θα αναφέρονται ακόμη η πιθανή γεωγραφική τοποθεσία όπου αναμένεται να σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση αλλά και τα μέσα μεταφοράς ή τις άλλες υποδομές που πιστεύεται ότι έχουν στοχοποιήσει, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.