«Το πακέτο βοήθειας της Πορτογαλίας δεν θα παραμείνει στο τραπέζι» είναι το τελεσίγραφο που έστειλε μετά τις εκλογές στη Φινλανδία ο ηγέτης των «Αληθινών Φινλανδών» Τίμο Σόινι ταράζοντας τα ήρεμα νερά του πακέτου στήριξης από την Ε.Ε προς τη Λισαβόνα.

Την ώρα μάλιστα που στην Πορτογαλία, εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπραγματεύονται με την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τα κόμματα το πρόγραμμα λιτότητας (που θα συνοδεύσει τη βοήθεια των 80 δισ. ευρω).

Η αδύναμη πορτογαλική οικονομία, που βασίζεται ιδιαίτερα στη βιομηχανία -και μάλιστα στην κλωστοϋφαντουργία, έναν κλάδο που γνωρίζει μεγάλο ανταγωνισμό από την Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία – σήμερα εξαρτάται από τη ψήφο των Αληθινών Φινλανδών στο Κοινοβούλιο του Ελσίνκι. Και αν εκεί μπλοκαριστεί η ροή της διεθνούς βοήθειας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να ανακαλύψουν ένα νέο τρόπο βοήθειας της Πορτογαλίας.

Οι Αληθινοί Φινλανδοί έχουν δηλώσει, πως δεν θα δεχθούν τη συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση που θα προωθήσει τη συνεισφορά της χώρας στην πορτογαλική βοήθεια, πολλοί αναλυτές όμως αμφισβητούν ότι το κόμμα θα παραμείνει σε αυτή τη θέση.