Εμπνευσμένο από το μύθο του Προμηθέα είναι το έργο του βρετανού καλλιτέχνη, Louis Smith, που διεκδικεί το βραβείο «BP Portrait award». Πρόκειται για ένα βραβείο που δίνει κάθε χρόνο η «National Portrait Gallery» του Λονδίνου σε πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες.

Το έργο «Holly» απεικονίζει μια γυμνή γυναίκα δεμένη με αλυσίδες σε ένα βράχο κοιτώντας ψηλά. Ο Louis Smith έχει σπουδάσει στη «Royal Academy» και θεωρείται φαβορί για την κατάκτηση του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από 25.000 λίρες. «Είναι ένα μήνυμα αταραξίας και ηρεμίας μέσα στις αντιξοότητες», λέει ο ίδιος για το έργο του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο αυτό μαζί με τα υπόλοιπα τρία που διεκδικούν τον τίτλο προκρίθηκαν ανάμεσα σε 2.372 έργα, που υποβλήθηκαν στην επιτροπή της «National Portrait Gallery». Εάν ο πίνακας, που έχει εμπνευστεί από το μύθο του Προμηθέα, θα πάρει το βραβείο, θα το μάθουμε στις 14 Ιουνίου. Πέρσι το ίδιο βραβείο είχε κερδίσει ένας πίνακας που απεικόνιζε μια νεκρή μητέρα στο κρεβάτι λίγο μετά τα 100ά της γενέθλια.