Το δικαίωμά του για «αντίποινα» κατά σκαφών που επιχειρούν να
«παραβιάσουν» τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας υπερασπίστηκε το
Ισραήλ ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
«Κανένα σκάφος δεν μπορεί να παραβιάσει αυτό τον αποκλεισμό, είτε πρόκειται για πολιτικό σκάφος είτε για στρατιωτικό, αν παραβιαστεί ο αποκλεισμός υπάρχουν αντίποινα», δήλωσε η Σάρι Ρουμπινστάιν, υπεύθυνη του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών προς την επιτροπή που συνεδριάζει στη Γενεύη για να εξετάσει την εφαρμογή του Διεθνούς Συμφώνου του ΟΗΕ για τα αστικά και τα πολιτικά δικαιώματα.
Η Ρουμπινστάιν χαρακτήρισε «εντελώς νόμιμο» τον αποκλεισμό προσθέτοντας πως μπορεί να επιβληθεί «βάσει του διεθνούς δικαίου».
Μιλώντας για την απόπειρα του «στολίσκου της ελευθερίας» να προσεγγίσει τη Γάζα το Μάιο και την επέμβαση στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εννέα Τούρκοι ακτιβιστές, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ααρών Λέσνο-Γιάαρ δήλωσε πως «από τους εννέα νεκρούς οι επτά είχαν εκφράσει την επιθυμία να πεθάνουν πάνω στα πλοία αυτά» προσθέτοντας πως «Δεν είναι αγωνιστές της ειρήνης, αλλά αγγελιοφόροι του θανάτου».
Την ώρα που συνεδριάζει η Επιτροπή του ΟΗΕ, εν πλω με προορισμό τη Γάζα βρίσκεται το πλοίο «Αμάλθεια», ναυλωμένο από το «Ίδρυμα Καντάφι», το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Οι πληροφορίες για το πού θα καταπλεύσει τελικά είναι αντιφατικές, καθώς υπήρξαν αναφορές πως αντί για τη Γάζα το πλοίο ωθήθηκε από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό προς λιμάνι της Αιγύπτου.