Παρουσιάζοντας σήμερα τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα καλείται να αντικρούσει τα επιχειρήματα των πολιτικών του αντιπάλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και να ικανοποιήσει τους δημοκρατικούς ψηφοφόρους, σε ένα θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2012.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα εκφωνήσει νωρίς το απόγευμα σήμερα ομιλία στην Ουάσινγκτον για να προσδιορίσει τη στρατηγική του για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στα επόμενα χρόνια, ενώ δεν έχει ακόμη επικυρωθεί η συμφωνία με τους Ρεπουμπλικανούς στο Κονγκρέσο για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2011.
Οι θυελλώδεις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία αυτή ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς από τη μία πλευρά και το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων από την άλλη, έδωσαν μία πρόγευση για τις δύο μελλοντικές μάχες: υιοθέτηση προϋπολογισμού για το 2012 και την αύξηση του πλαφόν για το δημόσιο χρέος.
Στις 5 Απριλίου, οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων παρουσίασαν πρόταση για τον προϋπολογισμό του υπολοίπου χρήσης του 2011, που περιελάμβανε δραστικές περικοπές των δαπανών. Ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμού στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς μία «κρίση χρέους».
Με στόχο την πραγματοποίηση περικοπών ύψους 4.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα δέκα ετών, το σχέδιο Ράιαν προτείνει μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τους πλουσιότερους Αμερικανούς. Εισηγείται την ιδιωτικοποίηση ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας και τον περιορισμό των νομοθετικών ρυθμίσεων που κατά τη γνώμη του αποτελούν τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη.
Το αμερικανικό δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να φθάσει τα 1.600 δισεκατομμύρια δολάρια αυτόν τον χρόνο. Το χρέος, που επιβαρύνεται από το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης του 2009, ανέρχεται σε 14.000 δισεκατομμύρια δολάρια και θα ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με τον τελικό στόχο του Πολ Ράιαν, αλλά είναι «κατηγορηματικά» αντίθετη με την προσέγγισή του.
Ο Λευκός Οίκος επιδιώκει την κατανομή των βαρών θίγοντας, από τη μία πλευρά, τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής και τον αμυντικό προϋπολογισμό, αλλά ζητώντας, από την άλλη πλευρά, και τη συμβολή των ανώτερων εισοδηματικά οικονομικών στρωμάτων.
Ως προς το τελευταίο αυτό ζήτημα, ο Μπαράκ Ομπάμα αναγκάσθηκε να κάνει υποχωρήσεις τον Δεκέμβριο, παραχωρώντας προσωρινή παράταση των φορολογικών δώρων, υπό μορφήν ελαφρύνσεων, προς τους πλούσιους Αμερικανούς, που προέρχονται από την εποχή Μπους και συνέβαλαν στην περαιτέρω επιβάρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Μετά την ήττα των Δημοκρατικών στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 και μετά την ανακοίνωση ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012, ο Μπαράκ Ομπάμα επιμένει ως προς την ανάγκη προστασίας των επενδύσεων στον τομέα των υποδομών, της εκπαίδευσης και της έρευνας.
Η ομιλία του αμερικανού προέδρου θα πραγματοποιηθεί τη στιγμή που Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί επιχειρούν να συμφωνήσουν ως προς την αύξηση του πλαφόν του δημοσίου χρέους μέχρι τις 16 Μαΐου. Ελλείψει αυτής της συμφωνίας οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τους τόκους τους, γεγονός που θα αποτελεί «σενάριο αποκάλυψης για το σύνολο της οικονομίας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. «Οι Ρεπουμπλικανοί απαιτούν νέες περικοπές στον προϋπολογισμό», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.