Ο πιο επιφανής από τα πρώην στελέχη του καθεστώτος Καντάφι, που αυτομόλησαν στις τάξεις της συμμαχίας, ο μέχρι προσφάτως ΥΠ.ΕΞ. της Λιβύης και για πολλά χρόνια επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Μούσα Κούσα, δήλωσε τη Δευτέρα από το Λονδίνο όπου έχει καταφύγει ότι η πατρίδα του κινδυνεύει να μετατραπεί σε  «μια νέα Σομαλία», αν όλες οι εμπλεκόμενες στη διαμάχη πλευρές δεν σταματήσουν πριν το οριστικό κατρακύλισμα της χώρας σε έναν εμφύλιο πόλεμο.

«Η ενότητα της χώρας είναι το πρωτεύον και το ουσιώδες σε οποιαδήποτε λύση ή διακανονισμό οδηγηθεί τελικά η κατάσταση στη Λιβύη», επεσήμανε ο Κούσα στο BBC, το οποίο παρουσίασε τις δηλώσεις του στα αραβικά με αγγλικούς υπότιτλους.

«Καλώ όλους, από όλες τις πλευρές, να εμποδίσουν να οδηγηθεί η Λιβύη σε έναν εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος θα προκαλέσει τεράστια αιματοχυσία και θα μετατρέψει τη χώρα σε νέα Σομαλία», τόνισε ο πρώην ΥΠ.ΕΞ.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην Τρίπολη, επάνω στο περιεχόμενο των δηλώσεων Κούσα στο αγγλικό δίκτυο, ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, της Λιβύης, Ζαρούκ αλ-Σαρίφ, αρνήθηκε να τις σχολιάσει λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να εκφέρω άποψη σε οτιδήποτε λέει ενώ τελεί υπό καθεστώς ομηρείας σε μια εχθρική χώρα».

Αναρωτήθηκε δε με νόημα «πως είστε βέβαιοι ότι πήγε με τη θέλησή του στη Βρετανία, μπορεί να απήχθη».