Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σήμερα στην βορειοανατολική Ιαπωνία στη μνήμη των θυμάτων της καταστροφής, ένα μήνα μετά τον σεισμό και το τσουνάμι. Εκτός από το δράμα των θυμάτων αλλά και των επιζώντων που ζουν σε καταφύγια χωρίς τα στοιχειώδη, σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρηνική κρίση στη χώρα καθώς οι αρχές ακόμα δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν την κατάσταση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα.

Στο μεταξύ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν σε επιστολή του που δημοσιεύεται στις μεγαλύτερες εφημερίδες του πλανήτη εκφράζει τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του για την βοήθεια που δέχτηκε η Ιαπωνία. «Σε μια στιγμή απελπισίας, ο κόσμος σε όλο τον πλανήτη στάθηκε στο πλευρό μας, μάς έδωσε ελπίδα και κουράγιο», επισημαίνει ο Καν στην επιστολή αυτή που έχει τίτλο «Ευχαριστούμε για τους Κιζούμα (Δεσμούς Φιλίας)» και δημοσιεύεται σε εφημερίδες πολλών χωρών, ανάμεσά τους η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Γαλλία και η Ρωσία.

Ένα μήνα μετά το σεισμό και το τσουνάμι ένα νέο βίντεο αναβιώνει τον τρόμο της 11ης Μαρτίου. Το ύψος του κύματος που χτυπά το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα κόβει την ανάσα.

Δείτε το βίντεο