Η Τουρκία θέλει μια εκεχειρία που θα ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική αλλαγή στην Λιβύη και όχι μια μόνιμη εκεχειρία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαμελισμό λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου περιγράφοντας το σχέδιο της Τουρκίας για την εκτόνωση της κρίσης.
Η έναρξη πολιτικού διαλόγου, η διενέργεια εκλογών και η μεταβίβαση της εξουσίας στη νέα κυβέρνηση, χωρίς καμία καθυστέρηση, είναι τα επόμενα βήματα που περιγράφει ο Τούρκος υπουργός, παρουσιάζοντας τον πρέσβη Ομούρ Σολεντίλ ως ειδικό απεσταλμένο για την κρίση στη Λιβύη.
Ο κ. Σολεντίλ που υπήρξε παλαιότερα πρέσβης της Τουρκίας στη Λιβύη θα μεταφέρει στην Βεγγάζη και στις ομάδες της Λιβυκής αντιπολίτευσης μήνυμα του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.
Εν τω μεταξύ στην Βεγγάζη σημειώθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Τουρκίας και ειδικότερα για την αντίδραση της Τουρκίας στην ιδέα του εξοπλισμού των εξεγερμένων εναντίον του καθεστώτος Καντάφι. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια τουρκικής επιχείρησης μεταφοράς τραυματιών από την Βεγγάζη.
Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών σημειώνει ότι γίνονται συνειδητές προσπάθειες να υπονομευθεί η δημοτικότητα της Τουρκίας στην περιοχή και τονίζει ότι η πρόσφατη επιχείρηση απεγκλωβισμού τραυματιών από την εμπόλεμη ζώνη έγινε με την υποστήριξη 16 τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών F-16 στο πλαίσιο εθνικής και όχι νατοϊκής επιχείρησης.
«Αυτή η επιχείρηση έστειλε μηνύματα που δεν άρεσαν σε ορισμένες δυνάμεις στη Μεσόγειο», είπε ο Τούρκος υπουργός.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, που έχει αναλάβει προσωπικές πρωτοβουλίες γύρω από την κρίση στη Λιβύη και στις οποίες στηρίζει την πολιτική του προβολή στη Γαλλία, είχε αποκλείσει την Τουρκία από την αρχική σύσκεψη στο Παρίσι που συζήτησε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στις εξελίξεις στη Λιβύη.