Να αποσύρει το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της χρήσης υποκλαπεισών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από τον Τύπο ζήτησε σήμερα ο ειδικός του ΟΗΕ για την ελευθερία της έκφρασης, από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Γνωρίζω πολύ καλά πως το νομοσχέδιο προτείνεται εξαιτίας των συνεπειών που μπορεί να υπάρξουν για τις δικαστικές διαδικασίες και στο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή από την δημοσίευση πληροφοριών που προκύπτουν από τηλεφωνικές υποκλοπές. Εν τούτοις, το νομοσχέδιο υπό την παρούσα μορφή του δεν συνιστά μία αρμόζουσα απάντηση σε αυτές τις ανησυχίες και επιπλέον απειλεί την ελευθερία της έκφρασης», τονίζει ο Φρανκ Λα Ρου.
Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε στις 10 Ιουνίου από τη Γερουσία και απομένει να κυρωθεί και από τους βουλευτές, προβλέπει φυλάκιση δύο μηνών και πρόστιμο έως 464.700 ευρώ για τα μέσα ενημέρωσης που δημοσιεύσουν τις συνδιαλέξεις, ή βιντεοταινίες και κασέτες στη διάρκεια δικαστικών ερευνών. Επιπλέον, όσοι εμπλεκόμενοι δεν είναι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ποινή τετραετούς φυλάκισης, αποκαλύπτει ο Λα Ρου.
«Μία τόσο βαριά ποινή θα υπονομεύσει σοβαρά το δικαίωμα κάθε ατόμου να επιδιώξει να μοιρασθεί πληροφορίες, αντίθετα προς τις προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης των Πολιτικών και Πολιτειακών Δικαιωμάτων της οποίας η Ιταλία είναι κράτος μέλος», προειδοποιεί ο ειδικός του ΟΗΕ. Οι δε κυρώσεις είναι «δυσανάλογες προς την παράβαση», προσθέτει.
Κατά συνέπεια, ο Λα Ρου καλεί τις ιταλικές αρχές να μην εγκρίνουν το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή του και να δεσμευθούν σε έναν αληθινό διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδιαίτερα τις ενώσεις δημοσιογράφων και τα μέσα ενημέρωσης, ώστε να εξασφαλισθεί πως και οι δικές τους ανησυχίες θα ληφθούν υπ’ όψη.
Σύμφωνα με την αριστερή αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης, το νομοσχέδιο αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια να φιμωθεί ο Τύπος και να εμποδίσει τη μετάδοση πληροφοριών, που φέρουν σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό.