Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος χθες ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ενδέχεται να  παραιτηθεί και από αντικαγκελάριος.

Όπως είπε ο ίδιος σε στελέχη του FDP, δεν θα είναι ο κύριος υποψήφιος του κόμματος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2013.

Ο Βεστερβέλε, ο οποίος ηγείτο του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών επί δέκα χρόνια, χρεώθηκε τη μεγάλη πτώση στη δημοτικότητα του κόμματος, που περιορίζεται πλέον στο 5% από το ποσοστό ρεκόρ που απέσπασε στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2009, 14,6%.

Το αρνητικό κλίμα κατά των Ελευθέρων Δημοκρατών επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε δύο εκλογικές διαδικασίες: στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, που μόλις κατάφερε να μπει στη Βουλή και στη Ρηνανία-Παλατινάτο που δεν μπήκε στη Βουλή.

Ο υπουργός Υγείας, ο 38χρονος Φίλιπ Ρέσλερ, πιστεύεται ότι θα διαδεχθεί τον Βεστερβέλε στην ηγεσία του κόμματος.Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, ο 32χρονος Κρίστιαν Λίντνερ, θεωρείται επίσης πιθανός διάδοχος του Βεστερβέλε.

Στελέχη του κόμματος, που συνεδριάζουν στο Βερολίνο, πρόκειται να λάβουν αύριο οριστική απόφαση για την νέα ηγεσία του κόμματος.

Ο υποψήφιος διάδοχος του Βεστερβέλε πρέπει να εγκριθεί επισήμως με ψηφοφορία από τα μέλη του κόμματος στο συνέδριό του τον Μάιο.