Ο απόστρατος στρατηγός Εντουάρντο Καμπανίγιας, διευθυντής του κέντρου βασανιστηρίων «Automotores Orletti»στο Μπουένος Άιρες το 1976, καταδικάσθηκε χθες σε ισόβια. Ο Καμπανίγιας καταδικάστηκε για πέντε ανθρωποκτονίες, 29 παράνομες κρατήσεις και 29 περιπτώσεις βασανισμού, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο κατά την ολοκλήρωση της δίκης του κέντρου «Automotores Orletti», το οποίο λειτουργούσε στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Κόνδωρ», που αποτελούσε προϊόν συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής.
Ο απόστρατος αστυνομικός Ραούλ Γκουλιελμινέτι, ο επονομαζόμενος Μαγιόρ Γκουασταβίνο, καταδικάσθηκε σε κάθειρξης 20 ετών, ενώ τα μέλη των μυστικών υπηρεσιών Εντουάρντο Ρούφο και Οράσιο Μαρτίνες Ρουίς καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης 25 ετών.
«Πρόκειται για μία επανόρθωση. Αυτή η απόφαση είναι ο καρπός 30 ετών αγώνων για την καταδίκη των ενόχων», δήλωσε η Σάρα Μέντες, προσωπικότητα του κινήματος για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουρουγουάη. Η Σάρα Μέντες ήταν μία από τις κρατούμενες του κέντρου, πριν μεταφερθεί από τους ουρουγουανούς στατιωτικούς μαζί με 140 συμπατριώτες της, οι περισσότεροι από τους οποίους εξαφανίσθηκαν.
Από την πλευρά τους, τα μέλη των οικογενειών των καταδικασθέντων, που παρακολουθούσαν τη δίκη, σηκώθηκαν όρθιοι μετά την ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου και έψαλαν τον εθνικό ύμνο. «Δίκη και τιμωρία για τους τρομοκράτες!» φώναξε η Σεσίλια Πάντο, σύζυγος στρατιωτικού και επικεφαλής οργανώσεων που υπερασπίζονται την δικτατορική καταστολή.
Έξω από το κτίριο του δικαστηρίου δεκάδες άνθρωποι φώναζαν: «Θα έχουν την τύχη των ναζί, όπου και να πάνε θα τους βρούμε», κρατώντας σημαίες της Ουρουγουάης, του Περού, της Χιλής, της Βολιβίας και της Κούβας, πολίτες των οποίων χάθηκαν στο κέντρο «Automotores Orletti».
Το κέντρο ονομαζόταν ειρωνικά «κήπος» από τους στρατιωτικούς και λειτούργησε από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο του 1976 σε παλιό μηχανουργείο της συνοικίας Φλορέστα του Μπουένος Άιρες. Εκεί βασανίστηκαν Ουρουγουανοί, Χιλιανοί, Παραγουανοί, Βολιβιανοί και Κουβανοί και έκλεισε τον Νοέμβριο του 1976 έπειτα από τη διαφυγή ζευγαριού Μεξικανών, οι οποίοι κατόρθωσαν να κλέψουν ένα όπλο και να δραπετεύσουν έπειτα από ανταλλαγή πυρών με τους βασανιστές τους. Το κτίριο μετατράπηκε το 2008 σε «Μουσείο Μνήμης».
Στην «Επιχείρηση Κόνδωρ» συμμετείχαν τα δικτατορικά καθεστώτα της Αργεντινής, της Χιλής, της Παραγουάης, της Βραζιλίας, της Βολιβίας και της Ουρουγουάης για την εξόντωση των αντικαθεστωτικών.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στη Αργεντινή (1976-1983) σκοτώθηκαν ή εξαφανίσθηκαν 30.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι νόμοι αμνήστευσης για τα εγκλήματα του δικτατορικού καθεστώτος ακυρώθηκαν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Νέστορ Κίρχνερ (2003-2007).