Ενημερωτική ημερίδα για την καταστροφή της θρησκευτικής, πολιτιστικής κληρονομιάς στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της βορείου Κύπρου, διοργάνωσε στο Στρασβούργο η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Ευρώπη για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (EFD) στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκτός από τους Κύπριους ευρωβουλευτές Γ. Κασουλίδη, Αντ. Παπαδοπούλου, Τριανταφυλλίδη και Κ. Μαυρονικόλα, μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών και κοινοβουλευτικών συνεργατών από την Αυστρία, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, καθώς και ο Έλληνας πρέσβης, Κ. Καληδόπουλος και η Κ. Παναγιωτακοπούλου από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ο Χαρ. Καυκαρίδης από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες, ο κ. Στ. Χατζηγιάννης από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο κ.ά.

Οι ξένοι ευρωβουλευτές έδειξαν συγκλονισμένοι από το αποκαλυπτικό, φωτογραφικό υλικό που παρουσιάσθηκε και επί μία περίπου ώρα με παρεμβάσεις και ερωτήσεις τους ζητούσαν να πληροφορηθούν με λεπτομέρειες για ποικίλες πτυχές των θεμάτων, για τα οποία έγινε λόγος από τους δύο ομιλητές.

Το ζωηρό ενδιαφέρον τους επιβεβαιώθηκε και από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που συνεχίσθηκαν έως αργά το βράδυ στα γραφεία τους με τους ομιλητές, από τους οποίους ζήτησαν πληροφοριακό υλικό, φωτογραφίες, ώστε αφενός να ενημερωθούν οι ίδιοι και αφετέρου να υποβάλουν σχετικές επερωτήσεις.