Μια γερμανίδα υπήκοο απέλασαν οι αρχές της Ζιμπάμπουε χωρίς να αποκαλύψουν το λόγο, εξέλιξη που ο πρεσβευτής της Γερμανίας χαρακτήρισε ως απαράδεκτη, βάσει του διεθνούς δικαίου.

«Επέδωσα διαμαρτυρία στο υπουργείο Εξωτερικών της Ζιμπάμπουε. Δεν μου επετράπη η πρόσβαση σε αυτήν», δήλωσε ο Άλμπρεχτ Κόντσε, πρεσβευτής της χώρας της ΕΕ στη Ζιμπάμπουε.

«Το εάν και κατά πόσον παραβίασε τους νόμους της Ζιμπάμπουε ή όχι δεν το γνωρίζω, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το θέμα έτυχε χειρισμού με ανησυχεί», είπε ο Κόντσε.

Η Ιβόν Πάπεντορφ εργάζεται στη Γερμανία για την χριστιανική ΜΚΟ «Bread for the World», που εδρεύει στις ΗΠΑ. Βρισκόταν στη Χαράρε για μια συνάντηση που διοργάνωσε η οργάνωση «Δικηγόροι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» στη Ζιμπάμπουε.

Ο γερμανός πρεσβευτής είπε ότι η Πάπεντορφ προσήχθη από αξιωματούχους των υπηρεσιών μετανάστευσης και πληροφοριών την Παρασκευή.

Η οργάνωση των δικηγόρων ανέφερε ότι η γερμανίδα ακτιβίστρια αγνοείτο από την Πέμπτη και τελικά αναγκάστηκε να επιβιβαστεί σε πτήση της Ethiopian Airways για την Αντίς Αμπέμπα το Σάββατο.