«Αποκύημα φαντασίας, που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα», χαρακτηρίζει η κυπριακή κυβέρνηση το δημοσίευμα που προέρχεται από τα αμερικανικά έγγραφα που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος Wikileaks και αφορούν τις σχέσεις του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, διέψευσε κατηγορηματικά, μιλώντας προς το ΡΙΚ ότι υπήρξε οποιαδήποτε συζήτηση, όπως αυτή που περιγράφεται στο δημοσίευμα του Wikileaks. Υποστήριξε, ταυτόχρονα, ότι στερείται σοβαρότητας ο ισχυρισμός ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρεται στον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, σε συζητήσεις με διάφορους ξένους διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή» , σε αυτό το συμπέρασμα φέρεται να κατέληξε η σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου Πωλίνα Λάμψα. Μάλιστα, με βάση πάντα το δημοσίευμα, η κ. Λάμψα διαβίβασε την άποψή της στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ, σε συνομιλία στις 3 Δεκεμβρίου 2009.

Βάσει εμπιστευτικού σημειώματος του Αμερικανού πρέσβη, περίπου ένα δεκαπενθήμερο αργότερα, η σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού φέρεται, επίσης, να διατύπωσε τη θέση ότι λόγω των σχέσεων Χριστόφια-Κυπριανού, τα μηνύματα της Αθήνας προς τη Λευκωσία, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, δεν έχουν την επιθυμητή ανταπόκριση.