Επιφυλακτική, αλλά και δυσαρεστημένη εμφανίζεται η Άγκυρα στο θέμα της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη, ενώ υπογραμμίζει ότι μόλις είχαν αρχίσει τα γεγονότα στη χώρα αυτή, είχε ζητήσει να σταματήσει η βία και να παραιτηθεί ο Καντάφι.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που έκανε σε οικονομικό φόρουμ στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι όταν ο λαός στην Τυνησία και την Αίγυπτο ύψωσε τη φωνή του για αλλαγή, εμείς προειδοποιήσαμε τις κυβερνήσεις στις δύο χώρες και είπαμε να λάβουν υπόψη τα αιτήματα του λαού. Το ίδιο κάναμε και στην περίπτωση της Λιβύης. Είπαμε στην ηγεσία της ότι δεν εγκρίνουμε τις επιθέσεις εναντίον του λαού.
«Μακάρι να είχαν λυθεί τα προβλήματα προτού φτάσουμε σε αυτό το σημείο», είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Μακάρι η Λιβύη να ολοκλήρωνε τη διαδικασία αλλαγής δίχως αυτό το αντίτιμο. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και τα πράγματα κατέληξαν σε σημείο ανεπιθύμητο. Από εδώ και πέρα, επιθυμούμε ο λαός της Λιβύης να καθορίσει το μέλλον του με τη δική του βούληση και απόφαση. Επιθυμούμε να λήξει το συντομότερο δυνατό η στρατιωτική επιχείρηση και να υπάρξει σταθερότητα στη Λιβύη. Δεν ήμαστε απελπισμένοι. Μπορούμε όλοι μαζί να σταματήσουμε το αίμα στην περιοχή. Μπορούμε να το καταφέρουμε. Ξέρουμε ότι έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες με τη Σαουδική Αραβία και ότι θα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για τη σταθερότητα στην περιοχή».
Ερωτηθείς για το αν πρέπει να φύγει ο Καντάφι, ο Ερντογάν είπε: «έχει υπερβεί το στάδιο αυτό. Ο Καντάφι αντιφάσκει. Αρχικά έλεγε ότι δεν είναι επικεφαλής της Λιβύης με επίσημα καθήκοντα. Τότε αυτό που θα έπρεπε να κάνει ήταν να παραδώσει τη Λιβύη σε κάποιον που θα έχει επίσημα καθήκοντα. Αυτό το είπα, τόσο στον ίδιο, όσο και στο γιο του. Είπα ότι πρέπει να δείξει σεβασμό στην βούληση του λαού και να τελειώνει με αυτή την υπόθεση. Δυστυχώς έφερε τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Η συνομιλία μας αυτήν έγινε την 1η Μαρτίου. Αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε».
Ή τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», σε σημερινό της δημοσίευμα κάνει λόγο για δυσαρέσκεια της Άγκυρας για το ότι η επιχείρηση μετατράπηκε σε σόου του Σαρκοζί. Η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία παρακολούθησε από κοντά τη συνεδρίαση που έγινε στο Παρίσι με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Αραβικής Λίγκας, γνωστοποίησε τις απόψεις της στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα είχε επαφές με τη Λιβυκή αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γαλλία εμπόδισε την παρεμβολή του ΝΑΤΟ και δημιούργησε μία συμμαχία υπό την ηγεσία της πράγμα που η Άγκυρα ερμηνεύει ως τάση του Σαρκοζί να παραμερίσει την Τουρκία και τις χώρες που σκέφτονται σαν την Τουρκία και να αποκαταστήσει την εικόνα της Γαλλίας που δέχθηκε πλήγμα στις εξελίξεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο.