Ο καναδός Ομαρ Χαντρ, ο τελευταίος δυτικός πολίτης που κρατείτο στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, αρνήθηκε σήμερα ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου να δηλώσει ένοχος με αντάλλαγμα μιας μείωση της ποινής του, πριν από την έναρξη της δίκης του τον Αύγουστο του για φόνο και τρομοκρατία.

Ο Ομαρ Χαντρ ισχυρίστηκε ότι η κατηγορούσα αρχή του είχε κάνει μια προσφορά για να δηλώσει ένοχος σε αντάλλαγμα για μια ποινή φυλάκισης τριάντα ετών από την οποία θα έπρεπε να εκτίσει μόνο τα πέντε έτη.

«Δε θα δεχτώ καμία προσφορά, διότι αυτό θα δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που με βασάνισε και με κακοποίησε όταν ήμουν παιδί», είπε.

Ο Καναδός ανακοίνωσε επίσης ότι θα μποϊκοτάρει τη δίκη του, αφού κατά την άποψη του το στρατοδικείο «δημιουργήθηκε για να καταδικάσει τους κρατούμενους».

Στις 10 Αυγούστου, πρέπει κανονικά να αρχίσει η δίκη του Ομαρ Χαντρ που κατηγορείται για ρίψη μιας χειροβομβίδας που σκότωσε έναν στρατιώτη των ΗΠΑ στις μάχες στο Αφγανιστάν, τον Ιούλιο του 2002. Ο Χαντρ ήταν τότε μόλις 15 ετών.