Ο συνιδρυτής του ιστότοπου Γουίκιλικς, Τζούλιαν Ασάνζ, σύμφωνα με όσα υποστήριξε στη φοιτητική ένωση του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, την Τρίτη, θεωρεί ότι η δημοσιοποίηση των διπλωματικών αρχείων των ΗΠΑ, συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό στις λαϊκές εξεγέρσεις που εκδηλώθηκαν στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής, αλλά και της Μέσης Ανατολής.
Η ιδιοφυΐα των υπολογιστών, που έφερε σε πολύ δύσκολη θέση αλλά και εξαγρίωσε εις βάρος του, την αμερικανική κυβέρνηση με τη δημοσιοποίηση στη σελίδα του, χιλιάδων από τα απόρρητα αρχεία της αμερικανικής διπλωματίας, είπε ότι οι διαρροές πιθανότατα έπεισαν κάποια από τα απολυταρχικά καθεστώτα της περιοχής, ότι δεν θα έπρεπε να εμπιστευθούν τις ΗΠΑ, σε περίπτωση που χρησιμοποιούσαν το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας ενάντια στους διαδηλωτές.
«Τα αρχεία που αφορούσαν την Τυνησία, απέδειξαν ότι αν η κατάσταση έφθανε σε αυτό το σημείο, αν δηλαδή οι ΗΠΑ, έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα στην πολιτική επιβίωση του καθεστώτος του Μπεν Αλί και στο στρατό, προφανώς θα πήγαιναν με το μέρος του στρατού», εξήγησε σε εκατοντάδες φοιτητές του Κέιμπριτζ ο Ασάνζ, σε ομιλία του την Τρίτη στη φοιτητική ένωση του βρετανικού πανεπιστημίου.
Συνεχίζοντας αυτό το συλλογισμό ο Ασάνζ, που προσπαθεί να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, με την κατηγορία σεξουαλικών αδικημάτων, εξήγησε ότι «το παράδειγμα της Τυνησίας, προφανώς προκάλεσε προβληματισμό στις γειτονικές της χώρες, ότι σε περίπτωση ανάμιξης του στρατού και εκεί, στη διαμάχη των καθεστώτων με τους πολίτες, ίσως να μην βρίσκονταν στο ίδιο χαράκωμα με τις ΗΠΑ».
Τέλος ο Ασάνζ αποκάλυψε ότι η διαρροή των στοιχείων που αφορούσαν τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου και στη συνέχεια αντιπροέδρου της χώρας, Ομάρ Σουλεϊμάν, απέτρεψαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ, από το να τον υποστηρίξει σαν πιθανό διάδοχο του Μουμπάρακ.
«Δεν θα ήταν δυνατόν για τη Χίλαρι Κλίντον να βγει δημόσια και να στηρίξει έναν εκπρόσωπο του καθεστώτος Μουμπάρακ», τόνισε ο Ασάνζ.