Στόχος επίθεσης με ρουκέτες έγινε σήμερα η πόλη Ρας Λανούφ στη Λιβύη από δυνάμεις πιστές στο λίβυο ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, με αποτέλεσμα οι αντικαθεστωτικοί να την εγκαταλείπουν και να κατευθύνονται ανατολικότερα, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι δυνάμεις του Καντάφι έστειλαν δύο άρματα μάχης εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών κοντά στην πόλη Ρας Λανούφ, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τα άρματα μάχης κατευθύνθηκαν στον τερματικό σταθμό πετρελαίου της πόλης και άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων αντικαθεστωτικών οι οποίοι βρίσκονταν λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά.

Ορισμένες ομάδες των αντικαθεστωτικών φαίνεται ότι παραμένουν στην πόλη, μολονότι, σύμφωνα με τους ενόπλους που έχουν διαφύγει πολλά χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης, οι δυνάμεις τους έχουν ηττηθεί.

«Έχουμε ηττηθεί. Βομβαρδίζουν με οβίδες και εμείς φεύγουμε. Αυτό δείχνει ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της επανακατάληψης της Ρας Λανούφ», αναγνώρισε ένας ένοπλος των αντικαθεστωτικών, ο οποίος ανέφερε μόνο το μικρό του όνομα, Ουσάμα.

Στο κέντρο της πόλης, όπου τουλάχιστον τέσσερις ρουκέτες ερρίφθησαν λίγο νωρίτερα κοντά σε ένα νοσοκομείο και ένα τέμενος, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ρώτησε έναν αντικαθεστωτικό ο οποίος ήταν οπλισμένος με ένα πολυβόλο αν σκέφτεται να εγκαταλείψει.

«Πιστεύετε ότι μπορώ να σταματήσω πυραύλους Grad με αυτό;», ρώτησε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μόνη επιλογή που είχε ήταν να οπισθοχωρήσει.

Οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν νέο βομβαρδισμό, μια μέρα μετά το βομβαρδισμό από μαχητικά αεροσκάφη δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου στον τερματικό σταθμό πετρελαίου στο Ες Σιντέρ, επίσης στην ανατολική Λιβύη.