Η αμερικανική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για μία αμφιλεγόμενη επιχείρηση του Ομοσπονδιακού Γραφείου για το Αλκοόλ, τον Καπνό και τα Πυροβόλα όπλα (ATF) , που επέτρεψε την είσοδο στο Μεξικό περισσότερων από 1.000 όπλων στο πλαίσιο της μάχης κατά των καρτέλ ναρκωτικών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ζήτησα από τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης να ερευνήσει αυτή την υπόθεση», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

«Στόχος του ATF είναι να σταματήσει την εισροή παράνομων όπλων προς το Μεξικό. Το ATF εργάζεται σωστά όμως τέθηκαν κάποια ερωτήματα από πράκτορες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν κάποιες έρευνες», εξήγησε ο Χόλντερ. «Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη», υπογράμμισε.

Ένας πράκτορας του ATF αποκάλυψε το σκάνδαλο, ενώ διαβεβαίωσε, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Public Integrity, ότι πολλοί συνάδελφοί του ήταν αντίθετοι με τη συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία διεξήχθη το 2009 και το 2010.

Η μεξικανική κυβέρνηση ζήτησε εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για το θέμα.