Βορειοκορεατική εφημερίδα τονίζει σήμερα πως η Νότια Κορέα οφείλει να αρχίσει συνομιλίες άνευ προϋποθέσεων, προκειμένου να αμβλυνθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Η εφημερίδα «Ροντόνγκ Σινμούν» γράφει πως η Σεούλ δεν γίνεται να ζητά όρους όταν δηλώνει πως εννοεί σοβαρά τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και προσθέτει πως η Πιονγκ Γιάνγκ ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, έτσι ώστε η ειρηνική ατμόσφαιρα μεταξύ τους να οδηγήσει νομοτελειακά στην επανένωση. Επίσης κατηγορεί τη Σεούλ ότι στο παρελθόν αρνήθηκε να συμμετάσχει στις συνομιλίες.

Οι σχέσεις στην κορεατική χερσόνησο πήραν επικίνδυνη τροπή πέρυσι το Μάιο, μετά τη βύθιση ενός νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου, που στοίχισε τη ζωή σε 46 ναυτικούς. Η Σεούλ έχει κατηγορήσει τον κομμουνιστικό βορρά για την πράξη αυτή, αλλά η Πιονγκ Γιάνγκ αρνείται κάθε ανάμιξη.

Τον περασμένο Νοέμβριο η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τον βομβαρδισμό διαμφισβητούμενου νοτιοκορεατικού νησιού από βορειοκορεατικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.