Οι Λίβυοι θα πεθάνουν κατά χιλιάδες αν οι ΗΠΑ ή άλλες ξένες δυνάμεις εισβάλουν στη Λιβύη, απείλησε σήμερα ο Μουάμαρ Καντάφι, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προτίθεται να συζητήσει συνταγματικές και άλλες νομικές μεταρρυθμίσεις χωρίς να γίνει χρήση βίας.
«Θέλουν να γίνουμε σκλάβοι για άλλη μια φορά όπως ήμασταν σκλάβοι των Ιταλών», δήλωσε ο Καντάφι, «δεν θα το δεχθούμε ποτέ. Θα μπούμε σε έναν αιματηρό πόλεμο και οι Λίβυοι θα πεθάνουν κατά χιλιάδες αν εισβάλουν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ».
Ο Λίβυος ηγέτης κατηγόρησε επίσης τα δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι δεν έχουν δείξει τις «τεράστιες διαδηλώσεις» που έχουν γίνει για να τον υποστηρίξουν.
«Η πλειοψηφία αυτών που σκοτώθηκαν σκοτώθηκε από τρομοκράτες, οι οποίοι επιτέθηκαν σε στρατιωτικά κέντρα», επανέλαβε, επιρρίπτοντας εκ νέου την ευθύνη στην Αλ Κάιντα και προσέθεσε: «Θα πολεμήσουμε μέχρι να πέσει και ο τελευταίος άνδρας και η τελευταία γυναίκα».
Επίσης, ο Λίβυος ηγέτης σημείωσε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου στη χώρα του είναι ασφαλή, αλλά ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας βρίσκεται «στο χαμηλότερο επίπεδο» και ότι οι ξένες εταιρείες ανησυχούν λόγω των κακοποιών.
Ο συνταγματάρχης Καντάφι δεσμεύτηκε να χορηγήσει αμνηστία «σε όλους όσοι παραδώσουν τα όπλα τους και επιστρέψουν στα σπίτια τους» και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν θα φύγει ποτέ από τη Λιβύη.
Εξάλλου και ο πρώην επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Καντάφι, Νούρι ελ Μισμάρι, ο οποίος έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ότι ο Λίβυος ηγέτης «θα πολεμήσει μέχρι τέλους».
Ο Καντάφι «βρίσκεται στην Τρίπολη, όπου αλλάζει συνέχεια τόπο κατοικίας», αλλά «δεν θα φύγει στο εξωτερικό, θα πολεμήσει μέχρι τέλους», δήλωσε ο Μισμάρι.
Ο κύκλος των πιστών του Καντάφι «έχει περιοριστεί» από τότε που άρχισε η εξέγερση εναντίον του, σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «του απομένει ακόμη μια ομάδα η οποία δεν έχει άλλη επιλογή από το να αγωνιστεί στο πλευρό του» καθώς τα μέλη της «έχουν διαπράξει εγκλήματα».
Το γεγονός ότι ο Καντάφι κάλεσε μισθοφόρους οφείλεται στο ότι «δεν είχε ποτέ εμπιστοσύνη στο στρατό», εξήγησε εξάλλου ο Μισμάρι, αρνούμενος να αποκαλύψει τις χώρες προέλευσης των μισθοφόρων αυτών, καθώς αυτό «αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα».
Ο Μισμάρι δήλωσε επίσης ότι τάσσεται εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, αλλά ζήτησε την καταστροφή των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης «προκειμένου να εμποδιστεί η αεροπορία του Καντάφι να βομβαρδίζει» αντικαθεστωτικούς.
Σε 6.000 ανέρχονται οι νεκροί της καταστολής της εξέγερσης στη Λιβύη κατά του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, εκ των οποίων οι 3.000 βρίσκονται μόνον στην Τρίπολη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Λιβυκής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άλι Ζεϊντάν.