Για υποκρισία και κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πολιτών του κατηγορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες την κυβέρνηση του Ιράν.

Καταδικάζουν μάλιστα έντονα την οργανωμένη εκστρατεία εκφοβισμού της ιρανικής κυβέρνησης και τις συλλήψεις πολιτικών, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικών ακτιβιστών, φοιτητικών ηγετών, δημοσιογράφων και μπλόγκερ.

Η δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι η ιρανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει ενεργό διάλογο μεταξύ των πολιτών του, ελευθερία του λόγου και ελευθερία συνάθροισης χωρίς φόβο.

Προσθέτει ότι οι Ιρανοί αξίζουν την ίδια δικαιοσύνη και τα δικαιώματα τις αρετές των οποίων εκθειάζει η κυβέρνησή τους στο εξωτερικό.

Νωρίτερα, οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Ιράν, ο Μιρχοσεΐν Μουσαβί και ο Μεχντί Καρουμπί, μεταφέρθηκαν από τις κατοικίες τους όπου βρίσκονταν ουσιαστικά υπό καθεστώς κράτησης κατ΄οίκον.

Η Διεθνής Εκστρατεία γα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν ανέφερε πως ο Μουσαβί και ο Καρουμπί έχουν μεταφερθεί μαζί με τις συζύγους τους από τις κατοικίες τους σε ασφαλή κατοικία κοντά στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν υποστεί σωματική βία και η νέα τοποθεσία στην οποία έχουν μεταφερθεί δεν είναι φυλακή.