Τη μεγάλη ανησυχία της Γαλλίας για την κατάσταση που επικρατεί στο Νταρφούρ του Σουδάν εξέφρασε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό.

Μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο, προστέθηκαν στους εκατομμύρια εκτοπισμένους τουλάχιστον 43 χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν σε φυγή από τους αντάρτες.
Στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση του Σουδάν σε πολλές μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις να ενεργούν και να παρέχουν βοήθεια στους πολίτες του Νταρφούρ. Χθες η σουδανική κυβέρνηση απέλασε και το προσωπικό της οργάνωσης «Γιατροί του κόσμου» κατηγορώντας τους ότι υποστηρίζουν τις αντάρτικες οργανώσεις προσφέροντας τους τροφή και φάρμακα.

«Η Γαλλία λυπάται για την απόφαση αυτή, που απειλεί τη λειτουργία ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και την υγεία του πληθυσμού του Νταρφούρ» ανέφερε ο γάλλος αξιωματούχος και κατέληξε λέγοντας: «ο πληθυσμός είναι το πρώτο θύμα των μαχών που συνεχίζονται και η δράση των ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό αυτές τις συνθήκες».