Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Αντώνης Πασχαλίδης ανακοίνωσε ότι στο τέλος του 2011 ή το αργότερο αρχές του 2012 αρχίζουν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο «12» της Κύπρου για εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Η ανακοίνωση έγινε μετά τη συνάντηση του Κύπριου υπουργού με κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy.

Όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός «πρόθεση είναι σε συνεργασία με την εταιρεία Noble Energy, με την οποία είχε υπογραφεί συμφωνία συνεκμετάλλευσης του οικοπέδου “12” από τον Οκτώβριο του 2008, να προχωρήσει η εξόρυξη του φυσικού αερίου τέλος του χρόνου ή αρχές του 2012».

Σε τρεις μήνες, αφότου ξεκινήσει δουλειά το τρυπάνι «θα γνωρίζουμε αν υπάρχει φυσικό αέριο και σε ποιες ποσότητες» εξήγησε ο κ. Πασχαλίδης, σημειώνοντας ότι «εν συνεχεία θα συνεχιστεί η εξόρυξη για να διαφανούν και οι ποσότητες πετρελαίου».

Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και στοιχεία το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι πολύ καλό , αλλά απέφυγε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο διευθυντής αμερικανικής εταιρείας Κρις Κένταλ δήλωσε ότι η Noble Energy θα επεκτείνει τα γραφεία της και στην Κύπρο με στόχο να προωθήσει τάχιστα τις εργασίες.

Αύριο ο πρόεδρος Χριστόφιας θα ενημερωθεί από τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες για τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή και ειδικά για το οικόπεδο «12» και ακολούθως, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.