Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ στην Κούβα σημείωσαν πτώση κατά 31% το 2010, μειούμενες στα 366 εκατ. δολάρια, λόγω των συνεχιζόμενων οικονομικών προβλημάτων στη νήσο, η κυβέρνηση της οποίας αναζήτησε τρόφιμα από άλλες χώρες, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο ΗΠΑ-Κούβας (U.S.-Cuba Trade and Economic Council), το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Η Κούβα εισάγει μεγάλο μέρος των τροφίμων που καταναλώνει ο πληθυσμός της. Από τις ΗΠΑ εισάγει πουλερικά, καλαμπόκι, σόγια, αλεύρι, χοιρινό κρέας και άλλα προϊόντα. Ωστόσο ο όγκος των πωλήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα έχει μειωθεί κατά 48% από το 2008, όταν είχε φθάσει τα 710 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το Επιμελητήριο.
Το Επιμελητήριο εκτίμησε ότι ένας από τους λόγους της μείωσης των αμερικανικών εξαγωγών στη νήσο είναι η έλλειψη συναλλάγματος στην Κούβα αλλά και η μεγαλύτερη σημασία που αποδίδει στις σχέσεις της με χώρες όπως η Βενεζουέλα και η Κούβα.
Λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων στη χώρα της Καραϊβικής, ο πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, έχει επιβάλει πρόγραμμα λιτότητας το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των εισαγωγών κατά το εν τρίτο και την απόλυση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου εργαζομένων από τον δημόσιο τομέα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν εμπάργκο στην Κούβα τα τελευταία 49 χρόνια, από το οποίο εξαιρούνται μόνο τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και τα φάρμακα. Παρά τον αποκλεισμό οι ΗΠΑ ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κούβας το 2009, με τις εξαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων στη νήσο να φθάνουν συνολικά τα 528 εκατομμύρια δολάρια.