Αντιμέτωποι με σκληρές και δύσκολες ερωτήσεις αναμένεται να βρεθούν οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, οι οποίοι σήμερα παρουσιάζονται στο Κογκρέσο.
Ο νέος ρεπουμπλικάνος επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, αντικατοπτρίζοντας και τη θέση του κόμματος του για περικοπή των δημοσίων δαπανών, υπόσχεται να εξεταστεί εξονυχιστικά το κόστος της CIA, του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας και άλλων υπηρεσιών.
«Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε ρυθμούς ανάπτυξης στις υπηρεσίες πληροφοριών, όπως το κάναμε την προηγούμενη δεκαετία», δήλωσε ο βουλευτής, Μάικ Ρότζερς.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκάλυψε πέρυσι ότι το οικονομικό έτος 2010 δαπάνησε 80 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που είναι διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2001.
«Δέκα χρόνια μετά από την 11η Σεπτεμβρίου, είχαμε τεράστιες αυξήσεις στις δαπάνες για τις μυστικές υπηρεσίες και πρέπει να τις αναθεωρήσουμε», λέει ο Ρότζερς.
Στην ετήσια ακρόαση στο Κογκρέσο θα καταθέσουν ο διευθυντής της Εθνικής Αντικατασκοπίας, Τζέιμς Κλάπερ, και επτά άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι και η συζήτηση αναμένεται να καλύψει σε συνεδριάσεις είτε ανοιχτών είτε κεκλεισμένων των θυρών, ευαίσθητα θέματα από τα πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας μέχρι τις δυνατότητες της Κίνας στον κυβερνοχώρο.
Μία αντίστοιχη συνάντηση θα γίνει και με επιτροπή της γερουσίας την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον Ρότζερς, κύριο θέμα θα είναι η ανάπτυξη πολέμου εναντίον των ισλαμιστών μαχητών.
Σε μία πρόγευση αυτών που θα πει, ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας, Μάικλ Λέιτερ, δήλωσε στην Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας, ότι βλέπει μία μείζονα απειλή στις ΗΠΑ από το τμήμα της αλ Κάιντα που έχει την έδρα του στην Υεμένη, αλλά στελέχη των υπηρεσιών έχουν διχαστεί στο κατά πόσο είναι μεγαλύτερη απειλή η αλ Κάιντα της Υεμένης ή του Πακιστάν.
«Εξετάζεται ποια είναι πιο επικίνδυνη ή άμεση, η αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου παράγει δημοσιότητα με αποτυχημένες απόπειρες, οι άλλες αποτυχημένες απόπειρες δεν το κατορθώνουν αυτό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του χωρίς να αναφερθεί στο ποιες απειλές δεν καταγράφονται.
Σε ότι αφορά στην Αίγυπτο, ο Ρότζερς υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών παρά το ότι οι κριτικές λένε ότι ο Ομπάμα και η Κλίντον άργησαν να κατανοήσουν το εύρος της αναταραχής.
«Από την στιγμή που εμφανίστηκε, υπήρχαν πληροφορίες επαρκείς για να ληφθούν αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο; Επειδή ενημερωνόμουν συχνά, απαντάω απολύτως ναι», είπε ο Ρότζερς, διαβεβαίωση που την προηγούμενη εβδομάδα είχε δώσει και ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.