Τη στιγμή που ο πλανήτης ανησυχεί από τις απειλές που προκύπτουν από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ΗΠΑ και Βρετανία ξεκαθάρισαν ότι δεν θέλουν να μπουν κανόνες, γιατί θεωρούν τα λεφτά πιο σημαντικά.
Συγκεκριμένα, η Αμερική που ηγείται στις εφαρμογές AI και η Βρετανία που σέρνεται πίσω από το αμερικανικό άρμα με συμβάσεις συνεργασίας στον τεχνολογικό τομέα, δεν υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής στο Παρίσι «για μία Τεχνητή Νοημοσύνη ανοικτή, συμπεριληπτική και ηθική».
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς, σχολιάζοντας τις 61 χώρες που ζητούν τη θέσπιση βασικών κανόνων στην τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ότι «το ρυθμιστικό πλαίσιο θα σκοτώσει τη βιομηχανία που είναι σε άνθιση».
«Αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε την εκπληκτική προοπτική μίας νέας βιομηχανικής επανάστασης, αντίστοιχης με την επανάσταση της εφεύρεσης της ατμομηχανής», είπε στη συνέχεια.
Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν που μίλησε στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι, υπάρχει «ανάγκη ύπαρξης κανόνων» και «ενός πλαισίου εμπιστοσύνης» που θα συνοδεύουν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Σημειώνεται, ότι αμερικανικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έχουν κατηγορηθεί για τον τρόπο που ανέπτυξαν το λογισμικό τους, γιατί αξιοποίησαν στοιχεία που απέκτησαν χωρίς να πληρώσουν, εκμεταλλευόμενες το νομικό κενό.
Παραδείγματος χάριν, διάφορες εφαρμογές AI που ειδικεύονται στο γραπτό λόγο εκπαιδεύτηκαν χρησιμοποιώντας ακαδημαϊκό και επιστημονικό έργο, χωρίς οι εταιρείες τους να απευθυνθούν στους εκάστοτε δημιουργούς, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να τούς πληρώσουν.