Ενα αεροδρόμιο και ένα λιμάνι φέρεται να έχει επιλέξει το Ισραήλ ως πιθανά σημεία για την απομάκρυνση Παλαιστινίων από τη Γάζα, σύμφωνα με σχέδιο που παρουσιάστηκε στον υπουργό Άμυνας Ίσραελ Κατζ για το πώς θα εφαρμοστεί η πρόταση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον παλαιστινιακό θύλακο.
Το σχέδιο παρουσιάστηκε στον Κατζ την Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Είχε διατάξει τον στρατό να ετοιμάσει έναν οδικό χάρτη για την πρόταση του Τραμπ για τη Γάζα, μολονότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το αν υπάρχει στήριξη για την εφαρμογή της και αν οι Παλαιστίνιοι είναι πρόθυμοι να φύγουν.
Η αρχική πρόταση τέθηκε υπόψη του Κατζ σε στρατιωτική ενημέρωση την Πέμπτη, ανέφερε ισραηλινός αξιωματούχος.
Η πρόταση μετεγκατάστασης των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας για να αναλάβουν οι ΗΠΑ την ανοικοδόμηση του θύλακου δέχθηκε τα πυρά αξιωματούχων από τη Μέση Ανατολή και από δυτικές κυβερνήσεις. Παραταύτα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει ήδη να αξιολογούν ποια από τα πέντε οδικά περάσματα ανάμεσα στη Γάζα και στο Ισραήλ θα επέτρεπαν την ασφαλή έξοδο των Παλαιστινίων αφότου είχαν περάσει από έλεγχο ασφαλείας, είπε η ίδια πηγή στο Bloomberg.
Το σχέδιο ήταν να ταξίδευαν στο αεροδρόμιο Ραμόν, το οποίο βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα μακριά στην νότια έρημο του Ισραήλ, ή στο αεροδρόμιο Άσντοντ, μια ώρα μακριά με το αυτοκίνητο από την ακτή της Μεσογείου.
Η Γάζα έχει ισοπεδωθεί καταστραφεί στη διάρκεια των επιθέσεων των τελευταίων 16 μηνών,που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 47.00 νεκρούς, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί από τις εστίες του.
Δεν είναι καινούργιο
Στο μεταξύ, ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε τις προηγούμενες μέρες, μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth, ότι το θέμα της μετεγκατάστασης των κατοίκων της Γάζας ήταν στο τραπέζι εδώ και μήνες, ακόμη και πριν το θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Συγκεκριμένα είπε: «Δεν μπορούσαμε να θίξουμε αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς δεν υπήρχε καμία διάθεση να το ακούσουν. Υπήρχε ο φόβος ότι οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χωρίς αμερικανικό βέτο, κάτι που θα μπορούσε να εμποδίσει την εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος στο μέλλον».
Ο Σμότριχ μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το Ισραήλ στην αντιμετώπιση των πιέσεων και των περιορισμών που επέβαλε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση στην πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας όπλα και εξοπλισμό κατά την τελευταία περίοδο του πολέμου και πρόσθεσε ότι αυτοί οι περιορισμοί είχαν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.
Από την άλλη, σύμφωνα με τον ίδιο, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ το Ισραήλ ισχυροποιεί τη στρατηγική θέση του χάρη στην υποστήριξη που απολαμβάνει, ειδικά όσον αφορά το σχέδιο εκτοπισμού των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.
Όσον αφορά το ίδιο το σχέδιο, ο Σμότριχ εμφανίζεται βέβαιο ότι το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να το εφαρμόσει, σημειώνοντας ότι η μεταφορά δύο εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Γάζα σε άλλα μέρη είναι η μόνη λύση που μπορεί να επιτύχει ειρήνη και ασφάλεια για το Ισραήλ, καθώς και να τους προσφέρει μια καλύτερη ζωή εκτός της Λωρίδας.
Την Πέμπτη ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς έδωσε εντολή στον στρατό να προετοιμάσει ένα σχέδιο για να επιτρέψει την «εθελούσια αποχώρηση» των κατοίκων από τη λωρίδα της Γάζας.