Η δυνατότητα του ΟΗΕ να διατηρήσει τις ροές βοήθειας στα προσδοκώμενα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια που είναι σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα μπορεί να επηρεαστεί από ελλείψεις χρηματοδότησης, δήλωσε αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στο Reuters.
Δεκαπέντε μήνες πολέμου άφησαν πίσω τους πάνω από 47.000 Παλαιστίνιοι νεκρούς και κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας, με εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους να βασίζονται σε εξωτερική βοήθεια για να επιβιώσουν.
Οι ημερήσιες παραδόσεις βοήθειας έχουν δεκαπλασιαστεί μετά τη συμφωνία της Κυριακής, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ξεπερνώντας τα 600 φορτηγά την ημέρα, έναν στόχο που τέθηκε για τις πρώτες εβδομάδες της ανακωχής.
Ο Μουχάναντ Χάντι, Συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε στο Reuters αργά χθες ότι είναι «πολύ χαρούμενος» με το πώς εξελίχθηκαν οι πρώτες ημέρες αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για τη χρηματοδότηση.
«Η χρηματοδότηση είναι ένα θέμα. Χρειαζόμαστε άμεση χρηματοδότηση για να διασφαλίσουμε ότι συνεχίζουμε να παρέχουμε τη βοήθεια για τις 42 ημέρες αλλά επίσης και μετά τις 42 ημέρες, διότι ελπίζουμε ότι θα πάμε από τη φάση 1 στη φάση 2», δήλωσε ο ίδιος, έχοντας επιστρέψει από τη Γάζα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Περιέγραψε σκηνές ενθουσιασμού και ανακούφισης σε όλο τον θύλακα, με πολλούς κατοίκους της Γάζας να χαμογελούν και να ανυπομονούν να επιστρέψουν στα ερείπια των σπιτιών τους και να βρουν δουλειά.
«Έχω λάβει ξεκάθαρα μηνύματα από τον κόσμο: δεν θέλουν να συνεχίσουν να εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Θέλουν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους….Δεν μας παίρνει να τους απογοητεύσουμε».
Ο ΟΗΕ ζητά 4,1 δισ. δολάρια για τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη φέτος, με σχεδόν το 90% να προορίζεται για τη Γάζα. Αυτή τη στιγμή χρηματοδοτείται κατά 3,6%.
Ερωτηθείς για το πώς ο ΟΗΕ κατάφερε να αυξήσει τις προμήθειες τόσο γρήγορα, έκανε λόγο για βελτίωση της ασφάλειας για τα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, λέγοντας ότι κατά την επίσκεψή του είδε παντού μέλη της τοπικής αστυνομίας. «Οι λεηλασίες έχουν μειωθεί δραστικά», δήλωσε.
Μια από τις υπόλοιπες προκλήσεις για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι η δυσκολία να μετακινηθούν τρόφιμα και άλλες προμήθειες στους κατεστραμμένους δρόμους της Γάζας. Δήλωσε ότι αυτό αναμένεται να επιδεινωθεί από το σαββατοκύριακο όταν πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός.