«Η ηττοπάθεια δεν ταιριάζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις αναντίρρητα δύσκολες σημερινές συνθήκες, τα επιμέρους προβλήματα σε κράτη-μέλη και τις νέες μεγάλες γεωπολιτικές, πολιτικές, οικονομικές προκλήσεις. Η Ε.Ε. οφείλει για την ασφάλεια των λαών της να πρωταγωνιστήσει στη διαδικασία ειρήνης στην περιοχή της και στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας» υπογραμμίζει η Άννα Διαμαντοπούλου, δίνοντας στη δημοσιότητα το -τελευταίο για το 2024- Δελτίο Πολιτικής Ανάλυσης και Εκτίμησης του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Με τη θεώρηση αυτή κατά νου» προσθέτει η κ. Διαμαντοπούλου «το Δίκτυο επαναφέρει την πρόταση του 2023 για τη θέσπιση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπό την αιγίδα της μιας διαρκούς Διάσκεψης Ειρήνης, όπου θα μπορούσαν να συνέρχονται μεμονωμένα κατ’ αρχάς αντιπρόσωποι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και των άλλων χωρών, με στόχο μια μακροχρόνια ανακωχή και σε βάθος χρόνου ειρήνευση».

Επιπροσθέτως, σημειώνεται πως πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ανθρωπιστική πίεση την οποία δέχεται η Ουκρανία και η τεράστια ανάγκη για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας, που επιβάλλουν βήματα προς εκεχειρία και ειρήνευση.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση του Δικτύου, «η αναδυόμενη εικόνα των ουσιαστικών συνομιλητών για μια εκεχειρία στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο δείχνει τις ΗΠΑ και Ρωσία, θα πρέπει ως Ευρωπαίοι να ορίσουμε τον ρόλο της Ε.Ε. Η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει αυξημένη πειθώ προς τον Τραμπ και να απαιτήσει την ισότιμη συμπερίληψή της στη διαδικασία των συνομιλιών για εκεχειρία στο ουκρανικό, αναδεικνύοντας τα σημεία όπου υπάρχουν κοινά συμφέροντα Ε.Ε. και ΗΠΑ και κεφαλαιοποιώντας πλεονεκτήματα, τα οποία της δίνονται από τις οικονομικές και συμμαχικές σχέσεις με την ατλαντική σύμμαχο και εμπορικό εταίρο. Θα απαιτούνταν, βέβαια, το απαραίτητο σθένος και αποφασιστικότητα, ώστε να ανασκευαστεί η επικρατούσα εσφαλμένη εντύπωση ότι και επί του προκειμένου “Η Αμερική πρώτη” και η Ευρώπη σε ρόλο “υπεργολάβου”».

Γίνεται ακόμη εκτενής αναφορά στον ρόλο των ορυκτών αποθεμάτων σε σπάνιες γαίες της Ουκρανίας, ενώ επισημαίνεται το γεγονός πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που συναντήθηκε με τον Τραμπ προ των εκλογών, υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα μεγάλα ορυκτά αποθέματα της χώρας του σε σπάνιες γαίες (τιτάνιο, λίθιο, βηρύλλιο κ.ά.), απαραίτητες για την παραγωγή ηλεκτρονικών, τις οποίες οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν και εξαρτώνται από εισαγωγές, όπως και η Ε.Ε.

Πηγή: ΑΠΕ