Η κατασκευή του επιβλητικού Stonehenge πριν από περίπου 5.000 χρόνια παραμένει από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιστορίας. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ίσως πλέον να έχουμε την απάντηση στο γιατί δημιουργήθηκε αυτό το μνημείο.

Μια νέα θεωρία για το Stonehenge

Επιστήμονες από το University College London και το Πανεπιστήμιο Aberystwyth υποστηρίζουν ότι το Stonehenge χτίστηκε ως σύμβολο ενοποίησης μεταξύ τριών διαφορετικών περιοχών της Βρετανίας. Οι τεράστιοι βράχοι του Stonehenge μεταφέρθηκαν από περιοχές τόσο μακρινές όσο η νοτιοδυτική Ουαλία και η βορειοανατολική Σκωτία.

Η θεωρία των ερευνητών υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών μετέφεραν τις πέτρες τους ως συμβολική συνεισφορά στη δημιουργία του μνημείου. Αυτό καταδεικνύει μια ισχυρή προσπάθεια ενοποίησης και κοινής ταυτότητας, όπως αναφέρεται στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archaeology International.

Η σημασία των πετρών του Stonehenge

Το μνημείο αποτελείται από δύο βασικούς τύπους πετρών: τους μεγάλους ψαμμίτες (sarsens) και τις μικρότερες «μπλε πέτρες» (bluestones). Οι ψαμμίτες πιθανότατα προήλθαν από το West Woods στο Wiltshire, περίπου 24 χιλιόμετρα από το μνημείο. Οι «μπλε πέτρες», από την άλλη, μεταφέρθηκαν από τους λόφους Preseli στη νοτιοδυτική Ουαλία.

Επιπλέον, η «Πέτρα του Βωμού» (Altar Stone), η μεγαλύτερη από τις «μπλε πέτρες», προήλθε από τη βορειοανατολική Σκωτία. Αυτή η πέτρα, μήκους πέντε μέτρων και βάρους έξι τόνων, θεωρείται ότι μεταφέρθηκε από τη Σκωτία ως δώρο ή συνεισφορά των νεολιθικών πληθυσμών της περιοχής στους κατοίκους του νότου.

Ένα μνημείο ενότητας και ειρήνης

Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το Stonehenge συμβόλιζε την πολιτική ενοποίηση και την ιερή ειρήνη μεταξύ των αρχαίων πληθυσμών. Η χρήση πετρών από διαφορετικές και μακρινές περιοχές καταδεικνύει μια εξαιρετική συνεργασία και συνύπαρξη.

«Οι ασυνήθιστα ισχυρές ομοιότητες στον σχεδιασμό κατοικιών ανάμεσα στους οικισμούς της ύστερης νεολιθικής περιόδου στο Orkney και στο Durrington Walls, κοντά στο Stonehenge, υποστηρίζουν την ύπαρξη στενών σχέσεων μεταξύ αυτών των περιοχών», σημειώνουν οι ερευνητές.

Στόουνχεντζ

Τελετουργίες και χρήση του Stonehenge

Στα πρώτα 500 χρόνια της ιστορίας του, το Stonehenge χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο αποτέφρωσης για ενήλικες άνδρες και γυναίκες. Οι μισοί από τους ανθρώπους που θάφτηκαν εκεί δεν ήταν από την περιοχή του Salisbury Plain, γεγονός που υποδηλώνει ότι επισκέπτες από μακρινές περιοχές συνέρρεαν στο μνημείο.

Κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου, ο ήλιος δύει πάνω από την «Πέτρα του Βωμού» και ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες όρθιες πέτρες. Αυτό δείχνει ότι το μνημείο συνδέεται με τις εποχιακές τελετουργίες και την αστρονομία.

Άλλες θεωρίες για τη χρήση του Stonehenge

Εκτός από τη νέα θεωρία περί ενότητας, υπάρχουν πολλές άλλες ερμηνείες για τη χρήση του Stonehenge. Ο καθηγητής Timothy Darvill, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο Bournemouth, είχε υποστηρίξει ότι το μνημείο λειτουργούσε ως αρχαίο ηλιακό ημερολόγιο. Άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι χρησίμευε ως θεραπευτικό κέντρο, ναός ή ακόμα και ως κοιμητήριο προγόνων.

Παρά το γεγονός ότι το Stonehenge παραμένει αντικείμενο έντονου επιστημονικού διαλόγου, η νέα αυτή μελέτη προσφέρει μια συναρπαστική οπτική στον ρόλο του ως σύμβολο ενοποίησης και συνεργασίας στην αρχαία Βρετανία.