Σχεδόν δύο εκατομμύρια Ισραηλινοί ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2023, συμπεριλαμβανομένων 870.000 παιδιών και 158.500 πολιτών τρίτης ηλικίας, σύμφωνα με ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Ασφαλίσεων, ενώ άλλη έκθεση του ισραηλινού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Latet καταγράφει, επίσης, την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης σε μεσαία και χαμηλά στρώματα της ισραηλινής κοινωνίας.

Σύμφωνα με το κρατικό Εθνικό Ινστιτούτο Ασφαλίσεων, συνολικά 1,98 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν το περασμένο έτος κάτω από το όριο της φτώχειας, κατατάσσοντας έτσι τη χώρα προτελευταία στην κατάταξη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην αξιολόγηση της φτώχειας με βάση το διαθέσιμο εισόδημα.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το 20,7% των ανθρώπων στη χώρα ζούσε σε συνθήκες φτώχειας, με το 27,9% των παιδιών και το 12,8% των ηλικιωμένων να ζουν κάτω από το όριο αυτής.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε αραβικές κοινότητες και σε κοινότητες Χαρεντί (υπερορθόδοξοι Εβραίοι). Η πιο φτωχή είναι ο οικισμός υπερορθόδοξων Εβραίων στο Μοντιλίν Ιλίτ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με την Ιερουσαλήμ να ακολουθεί στην κατάταξη.

Μεταξύ των συστάσεών του, το Εθνικό Ινστιτούτο Ασφαλίσεων τονίζει ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για να διασφαλιστεί ότι οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού δεν θα ζημιωθούν περαιτέρω.

Το 34% των παιδιών του Ισραήλ ζει σε επισιτιστική ανασφάλεια

Σε μια άλλη έκθεση του ισραηλινού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Latet αναφέρεται ότι 678.200 νοικοκυριά ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ανεβάζοντας το ποσοστό των Ισραηλινών που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας στο 30%.

Η έκθεση αυτή, που δημοσιεύτηκε προχθές, Δευτέρα, εξετάζει την οικονομική κατάσταση των οικογενειών που υποστηρίζονται από τη Latet και από άλλους οργανισμούς που παρέχουν βοήθεια σε ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή της ΜΚΟ, το 25% των Ισραηλινών ζει σε καθεστώς επισιτιστικής ανασφάλειας. Το 34% των παιδιών του Ισραήλ -1.075.000- ζει σε επισιτιστική ανασφάλεια.

Παράλληλα, το 80% όσων λαμβάνουν βοήθεια από τη Latet δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στο να αγοράσουν επαρκείς ποσότητες φαγητού και περίπου το 50% των γονέων σταμάτησε να αγοράζει φόρμουλα για τα μωρά παιδιά τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οικονομική κατάσταση του 65% αυτών των οικογενειών έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο.

Η οικονομική κατάσταση αυτών των οικογενειών επηρέασε, επίσης, τις αποφάσεις σχετικά με την υγεία τους, με το 86,4% να αναφέρει ότι αναγκάστηκε να σταματήσει να λαμβάνει βοήθεια ψυχικής υγείας και το 70,8% ότι σταμάτησε να αγοράζει φάρμακα ή να αναζητεί την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Latet, 2.756.000 άνθρωποι στο Ισραήλ ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή το 28,7% του πληθυσμού.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι τα νοικοκυριά της κατώτερης μεσαίας τάξης διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο να διολισθήσουν σε καθεστώς φτώχειας.

Επιπλέον, το ελάχιστο μηνιαίο κόστος ζωής για ένα ισραηλινό νοικοκυριό έχει αυξηθεί κατά 6,9% τον τελευταίο χρόνο. Το 2023, ένα νοικοκυριό με δύο ενηλίκους και δύο παιδιά χρειαζόταν τουλάχιστον 12.735 σέκελ (3.549 δολάρια) τον μήνα. Το 2024, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 13.617 σέκελ.

Πηγή: ΑΠΕ