Ο πρόεδρος του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, απηύθυνε έκκληση χθες Πέμπτη προς τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου. Ο Παναμέζος ηγέτης ζήτησε από την Ουάσιγκτον να συνεχίσει να παρέχει οικονομική στήριξη για τον επαναπατρισμό μεταναστών που συλλαμβάνονται ενώ επιχειρούν να διασχίσουν τη ζούγκλα της Νταριέν, στα σύνορα με την Κολομβία.
«Συνεχίζουμε την εφαρμογή του προγράμματος επαναπατρισμού, στη βάση πρωτοκόλλου (…) που υπογράψαμε την 1η Ιουλίου με την κυβέρνηση Μπάιντεν», διμερούς συμφωνίας η οποία, αφού επιλυθούν ορισμένες «λεπτομέρειες», αναμένεται να «διατηρηθεί, κατ’ εμέ, με την κυβέρνηση Τραμπ», είπε χθες ο κ. Μουλίνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Χάρη στη δωρεά έξι εκατομμυρίων δολαρίων από την Ουάσιγκτον, ο Παναμάς προχώρησε στον επαναπατρισμό χιλίων και πλέον μεταναστών, οργανώνοντας κάπου τριάντα πτήσεις τσάρτερ που είχαν προορισμό την Κολομβία, τον Ισημερινό και την Ινδία.
Το ζήτημα του επαναπατρισμού μεταναστών από τη Βενεζουέλα —που ήταν η μεγάλη πλειονότητα αυτών που διέσχισαν τη Νταριέν το 2013— παραμένει ωστόσο σε εκκρεμότητα.
Τα αεροσκάφη του Παναμά δεν έχουν πρόσβαση στον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας, τους απαγορεύτηκε σε αντίποινα για τις επικρίσεις της κυβέρνησης Μουλίνο στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, μετά την αμφισβητούμενη από την αντιπολίτευση επανεκλογή του στις εκλογές του Ιουλίου.
Ο κ. Μουλίνο έχει πει πως η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση «δεν μπορεί να αποφύγει» το πρόβλημα της διέλευσης μεταναστών από τη ζούγκλα της Νταριέν, διευκρινίζοντας πάντως πως μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει «επίσημες συνομιλίες» για το ζήτημα, ενώ ο αμερικανός εκλεγμένος πρόεδρος έχει απειλήσει επανειλημμένα πως θα προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις μεταναστών αφού αναλάβει την εξουσία.
Από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς, τη Νταριέν διέσχισαν σχεδόν 300.000 άνθρωποι, αριθμός μειωμένος κατά 40% σε σύγκριση με το 2023. Τον Νοέμβριο, κάπου 11.000 μετανάστες ακολούθησαν διαδρομές που διαπερνούν την αφιλόξενη ζούγκλα, την οποία λυμαίνονται συμμορίες, αριθμός μειωμένος κατά 50% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα των παναμαϊκών αρχών.
Η κυβέρνηση του Παναμά αποδίδει τη μείωση αυτή στην αμερικανική οικονομική βοήθεια και δικά της μέτρα, όπως ο αποκλεισμός διαδρομών στη ζούγκλα που έπαιρναν μετανάστες και η εντατικοποίηση των ελέγχων.
Πηγή: ΑΠΕ