Ένας γερμανός επιχειρηματίας, ο Peter Karl Jugl, έχει προκαλέσει οργή με το σχέδιό του να μετατρέψει ένα σύστημα υπογείων τούνελ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε πολυτελές καταφύγιο για πλούσιους που φοβούνται την έκρηξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρόταση, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση ενός κρυπτονομίσματος, του «BunkerCoin», ως εισιτήριο για την πρόσβαση στο καταφύγιο, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως από συγγενείς των κρατουμένων που υποχρεώθηκαν να κατασκευάσουν τα τούνελ υπό την καθοδήγηση των ναζί.

Το ιστορικό των τούνελ

Το σύστημα των τούνελ κατασκευάστηκε από φυλακισμένους σε ένα παράρτημα του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, κοντά στην πόλη Χάλμπερστατ, περίπου 120 μίλια νοτιοδυτικά του Βερολίνου. Περίπου 7.000 εργαζόμενοι υπό καθεστώς καταναγκαστικών εργασιών ήταν κρατούμενοι στο στρατόπεδο, οι περισσότεροι από τους οποίους πέθαναν κατά την εκσκαφή του 13 χιλιομέτρων μήκους τούνελ, στο οποίο οι ναζί κατασκεύαζαν αεροσκάφη στην τελευταία φάση του πολέμου.

Σήμερα, ένα κέντρο μνήμης στο γειτονικό στρατόπεδο Λάνγκενσταϊν-Ζβιμπέργκε τιμά τα θύματα και τους επιζώντες, μεταξύ των οποίων και ο γάλλος κρατούμενος του πολέμου, Λουί Μπερτράν.

Αντιδράσεις και ενστάσεις από την οικογένεια Μπερτράν

Ο γιος του Λουί Μπερτράν, Ζαν-Λουί, είναι έξαλλος με την πρόθεση να μετατραπεί το ιστορικό αυτό μέρος στο μεγαλύτερο ιδιωτικό καταφύγιο του κόσμου. Η πολυτελής κατασκευή, που προς το παρόν υπάρχει μόνο σε εικόνες στην ιστοσελίδα του έργου, περιλαμβάνει ασφαλή υπόγεια καταφύγια με κλινική, σχολείο, καζίνο, μπαρ, γυμναστήριο και σπα, καθώς και τεχνητά ηλιοβασιλέματα και ανατολές.

Τούνελ Ναζί

Πώληση και τοποθεσία του καταφυγίου

Σύμφωνα με την Daily Mail, η πρόσβαση στο καταφύγιο θα γίνεται με την αγορά των «BunkerCoins», με κάθε νόμισμα να αγοράζει ένα κυβικό εκατοστό από τον μελλοντικό χώρο του καταφυγίου. Με αυτήν τη μέθοδο, ένα μικρό δωμάτιο θα κοστίζει περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ. Η εταιρεία του επιχειρηματία πίσω από το σχέδιο, η Global Project Management, έχει ανακοινώσει ότι προγραμματίζει και τη δημιουργία μιας ασφαλούς πόλης στην Γκάμπια.

Αντιδράσεις από φορείς και επιφανείς σχολιαστές

Ο Γέρο Φέντκε, επικεφαλής του κέντρου μνήμης του στρατοπέδου Λάνγκενσταϊν-Ζβιμπέργκε, απορρίπτει το έργο χαρακτηρίζοντας το ως «ανάρμοστο τρόπο αντιμετώπισης της ιστορικής κληρονομιάς του τούνελ». Σημειώνει ότι οι ιστορικές αναφορές από τη ναζιστική εποχή είναι σπάνιες στην περιοχή του στρατοπέδου, ενώ τα τούνελ είναι εξαιρετικά σημαντικά ιστορικά μνημεία.

Η αντίδραση του επιχειρηματία Peter Karl Jugl

Ο επιχειρηματίας Peter Karl Jugl, ο οποίος αγόρασε το σύστημα τούνελ το 2019 από διαχειριστή πτώχευσης, δήλωσε ότι δεν κατανοεί την ένταση της αντίδρασης και ότι έχει δεχτεί άδικες επιθέσεις και απειλές. Υποστηρίζει ότι χτίζει το καταφύγιο για να σώσει ζωές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και ότι τα υπόγεια τούνελ δεν έχουν καμία σχέση με το στρατόπεδο που βρίσκεται 1,2 μίλια μακριά.

Ο Jugl πρόσφερε στο κράτος της Σαξονίας-Άνχαλτ την ευκαιρία να αγοράσει τα τούνελ πίσω, με τιμή που φτάνει τα 8 εκατομμύρια ευρώ, πολύ πιο πάνω από τα 1,3 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε για την αγορά τους. Το υπουργείο Πολιτισμού της Σαξονίας-Άνχαλτ ανέφερε ότι δεν έχει λάβει αίτημα για οικοδομική άδεια και ότι οποιεσδήποτε δομικές ή λειτουργικές αλλαγές σε ένα πολιτιστικό μνημείο απαιτούν έγκριση.