Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όπου ο φρενήρης ανταγωνισμός πυρηνικών εξοπλισμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης έφτασε στα άκρα, η ανθρωπότητα διαθέτει τη φρικτή δύναμη να εξαλείψει την ύπαρξή της μέσα σε μια ραδιενεργή καταιγίδα φωτιάς.
Παρά τις διάφορες πολυμερείς συνθήκες περιορισμού εξοπλισμών, ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτουν οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, παραμένει στις χιλιάδες, αρκετές για να διασφαλίσουν την αμοιβαία καταστροφή.
Σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας πυρηνικής επίθεσης από οποιοδήποτε κράτος, οι αντίπαλοί του είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξαπολύσουν τα δικά τους καταστροφικά όπλα, μετατρέποντας μεγάλο μέρος του πλανήτη σε ραδιενεργή έρημο.
Ωστόσο, η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει έναν πρωτοποριακό, υπερηχητικό πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή κατά της Ουκρανίας τον περασμένο μήνα, ανάγκασε τους παγκόσμιους ηγέτες και τους στρατιωτικούς να εξετάσουν μια νέα πιθανότητα, αυτή μιας στοχευμένης, μοναδικής επίθεσης σε μια χώρα της Δύσης ή έναν σύμμαχό της.
Παρόλο που τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πιθανότατα θα ανίχνευαν την εκτόξευση ενός πυραύλου προς τη Δύση, δίνοντας χρόνο για αναχαίτιση, υπάρχει το σενάριο όπου μια μεγάλη δυτική πόλη θα υποστεί μια απομονωμένη επίθεση.
Με τη βοήθεια του μοντέλου που δημιούργησε ο Άλεξ Γουέλερσταϊν, καθηγητής και ιστορικός της πυρηνικής τεχνολογίας, η Daily Mail εξετάζει την καταστροφική επίδραση ενός ρωσικού πυραύλου Topol-M SS-27 ICBM, αν εκραγεί πάνω από μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις.
Ο Topol-M δεν είναι το πιο ισχυρό πυρηνικό όπλο της Ρωσίας, ο πύραυλος RS-36 «Satan» ICBM φέρει πολλαπλές κεφαλές με μεγαλύτερη ισχύ. Ωστόσο, η κεφαλή του Topol-M αποδίδει εκτιμώμενη ισχύ περίπου 800 κιλοτόνων, περισσότερο από 50 φορές μεγαλύτερη από την πρώτη ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945.
Δυτική Ευρώπη
Λονδίνο, Γουέστμινστερ
Μια έκρηξη δημιουργεί ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού στον αέρα, ενώ φωτιές εξαπλώνονται σε μεγάλη περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και όσους βρίσκονται σε υπόγεια καταφύγια.
Όσοι βρίσκονται σε ακτίνα 3 τ.χλμ. από τον πυρήνα της έκρηξης εξαϋλώνονται ακαριαία από τη φωτιά που αγγίζει θερμοκρασίες ίδιες με τον ήλιο. Κτίρια όπως το κοινοβούλιο, τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το Αβαείο του Γουέστμινστερ και η Πλατεία Τραφάλγκαρ καταστρέφονται ολοσχερώς.
Η θερμότητα δημιουργεί ένα κύμα πίεσης που εξαπλώνεται με υπερηχητική ταχύτητα, καταστρέφοντας κτίρια και προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε ακτίνα 134 τ.χλμ. Περιοχές όπως το Wandsworth, το Camden και το Hackney εξαφανίζονται, ενώ κάτοικοι στα Stratford, Chiswick και Wimbledon υφίστανται εγκαύματα τρίτου βαθμού.
Η καταστροφή προβλέπει άμεσους θανάτους σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και σοβαρούς τραυματισμούς σε 2,2 εκατομμύρια.
Παρίσι
Στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώνονται αμέσως, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τα 2,7 εκατομμύρια.
Η έκρηξη σβήνει από τον χάρτη τον πύργο του Άιφελ και το παλάτι Σαγιό, ενώ ιστορικά μνημεία όπως η Αψίδα του Θριάμβου και το Λούβρο γίνονται ερείπια.
Οι κάτοικοι στα προάστια όπως το Saint-Denis υφίστανται εγκαύματα τρίτου βαθμού, ενώ το σοκ από το ωστικό κύμα φτάνει έως το αεροδρόμιο Ορλί, 15 χλμ. νότια.
Ρώμη
Η καταστροφή αφήνει 770.000 νεκρούς και πάνω από 1 εκατομμύριο τραυματίες στην ιταλική πρωτεύουσα. Το Κολοσσαίο και το Πάνθεον μετατρέπονται σε σκόνη, ενώ μεγάλο μέρος της παλιάς πόλης καταστρέφεται.
Το Βατικανό υφίσταται σοβαρές ζημιές, με την πλειονότητα των κατοίκων του να σκοτώνονται.
Ηνωμένες Πολιτείες
Νέα Υόρκη
Εάν ένας Topol-M εκραγεί πάνω από το Μανχάταν, η πυρηνική καταστροφή θα μετατρέψει την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια τεράστια ερημική ζώνη.
Η έκρηξη στον πυρήνα της πόλης, σε μια απόσταση μικρότερη από 1,5 χλμ. από το Άγαλμα της Ελευθερίας, θα εξαϋλώσει πλήρως περιοχές όπως το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το Empire State Building και το Central Park.
Αμέσως μετά την έκρηξη, ο αριθμός των θανάτων εκτιμάται σε περίπου 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ άλλοι 2,4 εκατομμύρια τραυματίζονται σοβαρά. Το κύμα πίεσης και η θερμότητα προκαλούν τεράστιες φωτιές που επεκτείνονται μέχρι τα προάστια του Κουίνς και του Μπρούκλιν.
Οι κάτοικοι σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων που δεν σκοτώνονται ακαριαία από την έκρηξη ή τη θερμότητα υφίστανται σοβαρές συνέπειες από τη ραδιενέργεια, καθώς η ραδιενεργή τέφρα διασπείρεται με τους ανέμους πάνω από την ανατολική ακτή.
Λος Άντζελες
Στην περίπτωση μιας πυρηνικής επίθεσης στο κέντρο του Λος Άντζελες, περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους άμεσα, ενώ περισσότεροι από 2 εκατομμύρια τραυματίζονται.
Η έκρηξη θα κατέστρεφε το διάσημο Χόλιγουντ, το Staples Center και το Sunset Strip, ενώ τεράστια κύματα φωτιάς θα έφταναν μέχρι τα περίχωρα όπως η Σάντα Μόνικα.
Η καταστροφή της κρίσιμης υποδομής, από τα νοσοκομεία έως τις συγκοινωνίες, θα δυσχέραινε την παροχή βοήθειας στα εκατομμύρια των επιζώντων.
Ουάσινγκτον, D.C.
Η έκρηξη κοντά στο Λευκό Οίκο ή το Καπιτώλιο θα εξάλειφε τον πυρήνα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ζώνη πλήρους καταστροφής θα εκτεινόταν σε περίπου 10 τ.χλμ., εξαφανίζοντας μνημεία όπως το Μνημείο του Λίνκολν και το Μουσείο Σμιθσόνιαν.
Περίπου 900.000 άνθρωποι θα έχαναν τη ζωή τους αμέσως, ενώ 1,8 εκατομμύρια θα τραυματίζονταν. Οι επιπτώσεις στην πολιτική σταθερότητα της χώρας, αλλά και παγκοσμίως, θα ήταν ανυπολόγιστες.
Καταστροφικές συνέπειες παγκόσμιας κλίμακας
Μια μεμονωμένη πυρηνική έκρηξη θα προκαλούσε σοβαρές παγκόσμιες επιπτώσεις πέρα από την άμεση απώλεια ζωών και υποδομών.
Ραδιενεργή μόλυνση
Η ραδιενεργή σκόνη που θα απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε να ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα, μολύνοντας τον αέρα, το νερό και το έδαφος σε μακρινές περιοχές.
Η ραδιενέργεια θα επηρέαζε σοβαρά την υγεία, προκαλώντας καρκίνους και γενετικές ανωμαλίες για δεκαετίες.
Κλιματική αλλαγή
Η έκρηξη θα απελευθέρωνε τεράστιες ποσότητες σκόνης και καπνού στην ατμόσφαιρα, μειώνοντας την ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στη Γη. Αυτός ο «πυρηνικός χειμώνας» θα μπορούσε να προκαλέσει απότομες πτώσεις θερμοκρασίας και παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Γεωπολιτικές συνέπειες
Η χρήση πυρηνικού όπλου θα πυροδοτούσε πιθανότατα μαζικές στρατιωτικές αντιδράσεις και την κλιμάκωση σε έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανθρωπότητα.