Η Ρωσία απειλεί να εκτοξεύσει νέους «μαζικούς» πυραύλους με δυνατότητα να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης, ύστερα από την εκτόξευση δεκάδων πυραύλων Storm Shadow, κατασκευασμένων στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις δραματικές εξελίξεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη, έως και 12 πύραυλοι Storm Shadow εκτοξεύθηκαν προς στόχους στην περιοχή του νότιου Κουρσκ, την οποία έχουν καταλάβει οι ουκρανοί στρατιώτες.

Θραύσματα των πυραύλων Storm Shadow ανακτήθηκαν από ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ την Τετάρτη το απόγευμα και μη επιβεβαιωμένες εικόνες δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Daily Mail ανέφερε ότι οι επιθέσεις, οι οποίες ακολούθησαν την εκτόξευση την Τρίτη πυραύλων ATACMS, που παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, είχαν εγκριθεί προσωπικά από τον βρετανό πρωθυπουργό, Keir Starmer.

Οι πύραυλοι RS-26 ή Frontier

Ως αντίποινα, η Ρωσία προετοιμάζεται να εκτοξεύσει τους φονικούς πυραύλους RS-26 ή Frontier από βάση στο Αστραχάν, κοντά στη θάλασσα της Κασπίας, όπως ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι ζυγίζουν έως και 50 τόνους και έχουν εμβέλεια 3.600 μιλίων, αν και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε μάχες.

Αντίστοιχα, η Ουκρανία είχε πλήξει τη Ρωσία με μικρότερους και πιο αργούς πυραύλους Iskander από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιδράσει σφοδρά στη χρήση πυραύλων κατασκευασμένων στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στη ρωσική επικράτεια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Moskovsky Komsomolets, ο ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Τιμούρ Σίρλανoφ δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να «τρέμει» για τη χρήση του πυραύλου RS-26.

«Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα, αλλά οι ναζί και οι δυτικοί σύμμαχοί τους, νομίζω, θα εκτιμήσουν τις επόμενες μέρες το πλήγμα που θα καταφέρουμε στην κρίσιμη υποδομή της Ουκρανίας και, πιθανώς, σε στόχους στο Κίεβο», είπε. «Ας τρέμουν, ας φοβούνται και ας περιμένουν χτυπήματα οπουδήποτε. Επίσης, ο εχθρός καταλαβαίνει πολύ καλά ότι τα όπλα μας μπορούν να φτάσουν σε οποιονδήποτε στόχο σε όλη την Ουκρανία».

Αυτό σημαίνει «Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Η Ρωσία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Ουκρανίας αποτελούν σαφές μήνυμα ότι το Κίεβο επιθυμεί την κλιμάκωση του πολέμου και ότι η Ρωσία θα «αντιδράσει αναλόγως».

Οι απειλές επιβεβαιώθηκαν και από τον στενό σύμμαχο του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος δήλωσε μέσω του X ότι αυτό σημαίνει «Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Οι εξελίξεις αυτές σημειώθηκαν μετά την εκτόξευση έξι πυραύλων ATACMS από την Ουκρανία την Τρίτη, οι οποίοι έπληξαν αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη Καρατσέβ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας έκρηξη.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως τις επιθέσεις.

Το τελευταίο περιστατικό με χρήση βρετανικών όπλων σε ρωσικό έδαφος αναφέρεται σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1918-1919 στην περιοχή Αρχάγγελσκ.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζον Χίλι, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές στη Βουλή, λέγοντας μόνο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εντείνει την υποστήριξή του στην Ουκρανία και προγραμματίζει περισσότερη βοήθεια.

Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Πόσο πιθανό είναι να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία;

Σύμφωνα με τον Guardian, η πιθανότητα να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία παραμένει ένα αμφιλεγόμενο θέμα μεταξύ των ειδικών. Αν και το Κρεμλίνο έχει εκτοξεύσει αρκετές απειλές σχετικά με το στρατηγικό του πυρηνικό οπλοστάσιο, κυρίως ως αποτρεπτικό μέσο απέναντι σε δυτική παρέμβαση, η πραγματική χρήση πυρηνικών όπλων φαίνεται απίθανη προς το παρόν. Παρά τις απειλές, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν έχουν παρατηρηθεί σημάδια ασυνήθιστης δραστηριότητας στις αποθήκες πυρηνικών όπλων της Ρωσίας, υποδεικνύοντας ότι δεν έχει υπάρξει αλλαγή στη φυσική θέση των τακτικών πυρηνικών.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι προς το παρόν η Ρωσία δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. Ο Πάβελ Ποντίγκ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Αφοπλισμού του ΟΗΕ, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως η Μόσχα εξετάζει την πιθανότητα χρήσης πυρηνικής βόμβας στην Ουκρανία, κυρίως επειδή αυτό δεν θα βοηθήσει στην επίτευξη στρατιωτικών στόχων. Επίσης, επεσήμανε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να προχωρά σε στρατιωτικές προόδους στην περιοχή, πράγμα που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για μια τέτοια ακραία κίνηση.

Πυρηνικά Ρωσία

Επιπλέον, ο Ποντίγκ υποστήριξε ότι η χρήση ενός πυρηνικού όπλου σε έναν πόλεμο για πρώτη φορά μετά το 1945 θα ενώνει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου εναντίον της Ρωσίας με τρόπους που η Μόσχα δεν θα μπορούσε εύκολα να προβλέψει. Αυτή η ενδεχόμενη διεθνής αντίδραση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα πυρηνικά όπλα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε σύγκρουση από το 1945, καθιστά αυτήν την κίνηση εξαιρετικά επικίνδυνη.

Παρά την απίθανη πιθανότητα, ο Ποντίγκ αναγνώρισε ότι το Κρεμλίνο μπορεί να είναι διατεθειμένο να αναλάβει το ρίσκο αυτής της απόφασης, ειδικά αν πιστεύει ότι θα υπάρξει αδύναμη αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι αβέβαιο αν η Ρωσία μπορεί να προβλέψει σωστά την αντίδραση του υπόλοιπου κόσμου.

Συνολικά, ενώ η χρήση πυρηνικών όπλων θεωρείται απίθανη προς το παρόν, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη και η πιθανότητα, αν και μακρινή, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.