Ο λιβανέζικος στρατός ανακοίνωσε ότι ενισχύει την παρουσία του στα σύνορα με τη Συρία, μετά την δραματική πτώση της κυβέρνησης του Άσαντ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού:
«λόγω των ραγδαίων εξελίξεων και των λεπτών συνθηκών που περνά η περιοχή, οι μονάδες που έχουν ανατεθεί στην παρακολούθηση και τον έλεγχο των βόρειων και ανατολικών συνόρων έχουν ενισχυθεί, σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των μέτρων επιτήρησης».
Ο προσωρινός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, δήλωσε ότι συζήτησε την κατάσταση ασφαλείας στα σύνορα με τον διοικητή του στρατού, Γιόσεφ Αούν, και τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας.
«Σε αυτές τις συνομιλίες, συζητήθηκε η προτεραιότητα της ενίσχυσης του ελέγχου στα σύνορα και της απομάκρυνσης του Λιβάνου από τις συνέπειες των εξελίξεων στη Συρία», ανέφερε.
Από την πλευρά του ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «στέκεται δίπλα στους Σύρους αδέλφους τους και σέβεται τη θέλησή τους και τις επιλογές τους».
Σύμφωνα με δήλωσή του, ο βασιλιάς ενημέρωσε το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της Ιορδανίας, τονίζοντας την «ανάγκη προστασίας της ασφάλειας της Συρίας και των πολιτών της», καθώς και την ανάγκη για «σταθερότητα» και αποφυγή σύγκρουσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος.
Σύμφωνα με τον Guardian ο υπουργός Εσωτερικών της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι η χώρα έκλεισε το τμήμα των συνόρων της λόγω «των συνθηκών ασφαλείας στο νότο της Συρίας». Το Αμάν προέτρεψε τους πολίτες της να αποχωρήσουν από τη Συρία το συντομότερο δυνατό.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ προειδοποίησε την Κυριακή ότι η Συρία δεν πρέπει να παραδοθεί στο χάος, μετά τη δήλωση των ισλαμιστών ανταρτών ότι κατέλαβαν τη Δαμασκό και ανέτρεψαν τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Το κράτος του Κόλπου δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία και τόνισε την «ανάγκη διατήρησης των εθνικών θεσμών και της ενότητας του κράτους για να αποφευχθεί η κατάρρευση και η κατάληξη σε χάος».
Το Κατάρ, το οποίο είχε προσφέρει αρχική υποστήριξη στους αντάρτες μετά την καταστολή του ειρηνικού κινήματος στη Συρία το 2011 από την κυβέρνηση Άσαντ, παραμένει έντονος επικριτής του Σύρου προέδρου, ο οποίος σύμφωνα με τη Μόσχα, έχει εγκαταλείψει τη Δαμασκό μετά από συνομιλίες με «άλλους συμμετέχοντες στην ένοπλη σύγκρουση».
Η Αίγυπτος ζήτησε από όλα τα μέρη στη Συρία να διατηρήσουν τις ικανότητες του κράτους και των εθνικών θεσμών, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.