Στις 17:00 σήμερα το απόγευμα, ώρα Γαλλίας, η Παναγία των Παρισίων θα ενστερνιστεί, μετά από πέντε χρόνια, το ρόλο της ως τόπος λατρείας και ιστορικής κληρονομιάς κατά τη διάρκεια μιας επίσημης τελετής. Η εναρκτήρια λειτουργία θα τελεστεί από τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού Laurent Ulrich, παρουσία όλων των ιερέων του ναού που θα φορούν άμφια σχεδιασμένα από τον Γάλλο μόδιστρο, μαρκήσιο de Castelbajac.
Η ώρα που θα τελεστούν τα θυρανοίξια, για κάποιους, θεωρείται και σημαδιακή, σηματοδοτώντας τα πέντε χρόνια που χρειάστηκε για να ανοικοδομηθεί ο ναός στην καρδιά του Παρισιού. Πέντε χρόνια που δεν πέρασαν καθόλου εύκολα και μέσα σε αυτά υπήρχαν έντονες αψιμαχίες μπροστά και πίσω από τις κάμερες των δικτύων, κατά καιρούς, που κάλυπταν τις εργασίες ανοικοδόμησης του ναού. Με κορυφαία εκείνη, για το αν το βέλος, θα έπρεπε να είναι πιο μοντέρνο σχεδιαστικά ή να δημιουργηθεί ένα πιστό αντίγραφο, εκείνου που καταστράφηκε. Από την άλλη υπήρξαν και γκρίνιες για τις προσφορές μεγάλων Γάλλων επιχειρηματιών που ενώ έταξαν χρειάστηκε να περάσει αρκετός χρόνος ώστε να μπει όπως ειπώθηκε μελάνι πάνω στις τραπεζικές επιταγές.
Στις 72 ώρες μετά την πυρκαγιά, μια ομάδα από πλούσιους Γάλλους μεγιστάνες δεσμεύτηκε συνολικά να προσφέρει 850 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού. Χρειάστηκαν όμως έξι μήνες για τους πρώτους δισεκατομμυριούχους να πάρουν τα στυλό και να πραγματοποιήσουντις υποσχέσεις τους, ενώ οι επισκευές στο ναό είχαν ξεκινήσει να χρηματοδοτούνται από μικρές δωρεές του απλού κόσμου. Κάτω ωστόσο από την πίεση και καθώς πλησίαζε η πρώτη επέτειος της πυρκαγιάς, το επίσημο φιλανθρωπικό ίδρυμα για τον καθεδρικό ναό έλαβε όλες τις σημαντικές δωρεές. Ο διευθυντής χρηματοδότησης του Foundation Notre Dame Jean Michel Mangeot είχε δηλώσει τον προηγούμενο Μάρτιο μεταξύ άλλων: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι όλες οι εταιρείες που δεσμεύτηκαν να δώσουν χρήματα για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού στο Ίδρυμα της Παναγίας των Παρισίων είτε το έχουν ήδη κάνει πλήρως είτε έχουν συνάψει σύμβαση για να πληρώσουν, όπως και όταν χρειαστεί. Δεν υπάρχει κίνδυνος να μην καταβληθούν τα ποσά – δωρεές που ανακοινώθηκαν ή να καταβληθούν μόνο έν μέρει». Ωστόσο στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τότε στο περιοδικό “Insider” τόνισε πως δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ποιες εταιρείες είχαν υπογράψει συμβόλαια με το Foundation Notre Dame.
Ταυτόχρονα είχε να αντιμετωπιστεί και ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα: η πανδημία του κορονοϊού είχε καθυστερήσει ζωτικής σημασίας εργασίες για να σωθεί η υπόλοιπη δομή από την κατάρρευση.
Εταιρείες και φορείς που έκαναν δωρεές (επίσημα):
- LVMH : 200 εκατ. ευρώ
- Kering : 100 εκατ. ευρώ
- Πόλη του Παρισιού: 50 εκατ. ευρώ
- JCDecaux: 20 εκατ. ευρώ
- Fimalac : 10 εκατ. ευρώ
- AXA: 10 εκατ. ευρώ
- Περιφερειακή αρχή Ile de France : 10 εκατ. ευρώ
- Societe General : 10 εκατ. ευρώ
- Walt Disney Company : 5 εκατ. ευρώ
Η μεγάλη ωστόσο μάχη που πήρε επικές διαστάσεις και βγήκε και έξω από τα σύνορα της Γαλλίας ήταν αυτή μεταξύ του επικεφαλής αρχιτέκτονα Philippe Villenueve με τον στρατηγό Jean Louis Georgelin που είχε οριστεί για να επιβλέπει το έργο. Η αιτία ήταν το περίφημο «Βέλος» το κωδωνοστάσιο και ποια θα ήταν η νέα του μορφή. Ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του έργου είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων πως το κωδωνοστάσιο έπρεπε να φτιαχτεί όπως ήταν ενώ ο στρατηγός που είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Μακρόν ζητούσε μια σύγχρονη κατασκευή.
Σε συνέντευξη του ο Villenueve στη Wall Street Journal τον Φεβρουάριο του 2020 είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων: «Γιατί να επανασχεδιάσουμε το κωδωνοστάσιο;! Γιατί να κάνουμε κάτι άλλο;! Το κωδωνοστάσιο είναι ένα αριστούργημα στο οποίο το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα ακριβώς ίδιο. Το κωδωνοστάσιο είναι εμβληματικό, όπως η “Mona Lisa”. Πως θα επενέβαινε κανείς στη “Mona Lisa”;!». Ο επιβλέπων στρατηγός από τη μεριά του, δεν άφησε τις κουβέντες του αρχιτέκτονα να πέσουν κάτω και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο είχε δηλώσει αμέσως μετα: « Όσο για τον αρχιτέκτονα, έχω ήδη εξηγήσει ότι πρέπει να κλείσει το στόμα του!».
Το τελετουργικό της 7ης Δεκεμβρίου
Εν αντιθέσει με τις γαλλικές προστριβές και τις διφορούμενες απόψεις το τελετουργικό που θα ακολουθηθεί σήμερα, στα θυρανοίξια του ναού, είναι ένα και θα ακολουθηθεί πίστα από όλους, κλήρο, επισήμους και λαό. Χωρίζεται δε σε τρεις ενότητες. Η τελετουργία ξεκινά με το άνοιγμα των θυρών του ναού. Ο αρχιεπίσκοπος θα χτυπήσει την κλειστή κεντρική πόρτα του ναού με το Σταύρο του. Ο καθεδρικός ναός θα «ανταποκριθεί» ψάλλοντας τον Ψαλμό 121 τρεις φορές και μετά την τρίτη φορά θα ανοίξουν οι πόρτες. Στη συνέχεια θα τελεστεί το «ξύπνημα» του μεγάλου οργάνου. Ο αρχιεπίσκοπος αφού ανοίξει τη λειτουργία με το σημείο του Σταυρού θα ευλογήσει το εκκλησιαστικό όργανο της Παναγίας των Παρισίων, οκτώ φορές. Κατόπιν θα απευθυνθεί στο μεγάλο όργανο και αυτό με τη σειρά του θα «απαντήσει». Το μεγάλο όργανο της Παναγίας των Παρισίων θα παίξουν οι Olivier Latry, Vincent Dubois, Thierry Escaich και Thibault Fajoles.
Ο αρχιεπίσκοπος στη συνέχεια θα ολοκληρώσει την τελετή με ευλογία και θα ακολουθήσει η ψαλμωδία του Te Deum. Η λειτουργία θα περιλαμβάνει εκκλησιαστικούς ύμνους από την χορωδία της Maitrise Notre – Dame de Paris. Την χορωδία θα συνοδεύσει ο Yves Castagnet χρησιμοποιώντας ένα προσωρινό όργανο καθώς το όργανο του ναού ανακατασκευάζεται ακόμη μετά την καταστροφή που είχε πάθει.