Τις πρώτες βραδινές ώρες σήμερα αναμένεται να αποφανθεί η γαλλική Εθνοσυνέλευση επί της πρότασης μομφής εις βάρος της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ και σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, αναμένεται να την εγκρίνει. Η σχετική συζήτηση, όπως έχει ανακοινωθεί, θα ξεκινήσει στις 17.30 ώρα Ελλάδας και σε πρώτη φάση θα αφορά και τις δύο προτάσεις μομφής που έχουν υποβληθεί: μία από την πλευρά του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς και μία από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν. Θα ακολουθήσει η σχετική συζήτηση και στη συνέχεια θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση μομφής που φέρει τον μεγαλύτερο αριθμό υπογραφών, δηλαδή, αυτή των κομμάτων της Αριστεράς.

Με δεδομένο ότι η Μαρίν Λεπέν έχει ξεκαθαρίσει πως το κόμμα της θα την υπερψηφίσει, οδηγώντας στην πτώση της κυβέρνησης, δεν φαίνεται πιθανό να απαιτηθεί ψηφοφορία και επί της πρότασης μομφής του δικού της κόμματος.

Στα «χέρια» του Μακρόν

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια, το βέβαιο είναι ότι τον πρώτο λόγο θα τον έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος οφείλει να διορίσει εκ νέου πρωθυπουργό και να προχωρήσει μαζί του στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Με δεδομένη την ελευθερία κινήσεων του γάλλου προέδρου στο θέμα αυτό, το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν είναι εφικτή στην παρούσα φάση η συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης, που δεν θα κινδυνεύει να πέσει έπειτα από νέα πρόταση μομφής, με άλλα λόγια που θα διαθέτει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, νυν επικεφαλής της παράταξης που στηρίζει τον πρόεδρο Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί, αν συμπορευτούν με τα κόμματα της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας οι Σοσιαλιστές (σήμερα αναμένεται να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής) και οι Ρεπουμπλικανοί (θα την καταψηφίσουν}. Σε ό,τι αφορά στο μείζον πρόβλημα της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2025, δύο είναι τα πιθανά σενάρια: Το πρώτο είναι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση, που με συνοπτικές διαδικασίες θα τον εγκρίνει και το δεύτερο σενάριο είναι, έπειτα από απόφαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, να μην καταρτιστεί -μέχρι νεωτέρας- νέος προϋπολογισμός και να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος έχοντας ως οροφή εσόδων και δαπανών αυτές του 2024.

Πηγή: ΑΠΕ