Δύο είναι οι βασικοί στόχοι της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τους επικριτές της. Ο πρώτος είναι να φέρει χάος στη γαλλική πολιτική σκηνή και η δεύτερη να ρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν από την προεδρία.
Όπως αναφέρει η Politico οι κινήσεις της προέδρου του Εθνικού Συναγερμού προκαλούν αναταραχή στη Γαλλία, ενώ δεν επιθυμεί απλώς την ανατροπή του Μπαρνιέ από την κυβέρνηση, αλλά και την οριστική απομάκρυνση του Μακρόν από τα Ηλύσια Πεδία.
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σήμερα (04.12.2024) ο Μπαρνιέ που έχει αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης τους τελευταίους τρεις μήνες, θα είναι ο μεγάλος ηττημένος στην πρόταση δυσπιστίας που έχει κατατεθεί από την Ακροδεξιά και την Αριστερά, με την ψηφοφορία να ξεκινά στις 5 το απόγευμα και να ολοκληρώνεται στις 8μμ (ώρα Ελλάδος).
Το γαλλικό σύστημα λειτουργεί σε δύο επίπεδα, με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ελέγχουν τις εσωτερικές καθημερινές υποθέσεις και τον πρόεδρο να έχει έναν ισχυρό, πρωταρχικό ρόλο. Αυτόν τον ρόλο λαχταρά η Λεπέν – έχει θέσει τρεις φορές υποψηφιότητα για την προεδρία και σχεδιάζει να κάνει άλλη μια προσπάθεια το 2027.
Η ψήφος δυσπιστίας προέκυψε ύστερα από αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει τη Λεπέν να στηρίξει τον προϋπολογισμό 2025, που θα εισέφερε 60 δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία μέσω αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών, με στόχο τη μείωση του τεράστιο ελλείμματος της Γαλλίας.
Ο Μπαρνιέ προχώρησε σε μια σειρά από παραχωρήσει για να κάμψει τις αντιστάσεις του Εθνικού Συναγερμού, αλλά μάταια, σημειώνει το δημοσίευμα.
Στόχος της Λε Πεν το πολιτικό χάος με το βλέμμα στον Μακρόν
Οι επικριτές της Λε Πεν είναι κατηγορηματικοί: ο στόχος της ήταν να βυθίσει τη Γαλλία στο πολιτικό χάος.
«Οι όροι της Λεπέν άλλαζαν συνεχώς», κατά τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, δήλωσε ένα συντηρητικό μέλος της κυβέρνησης Μπαρνιέ.
«Την Κυριακή, παρουσίασε την… 17η διαφορετική εκδοχή για το ποιοι ήταν οι όροι της. Ο πρωθυπουργός απάντησε τη Δευτέρα και για άλλη μια φορά, αυτό δεν ήταν αρκετό», πρόσθεσε.
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα La Tribune που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, η Λεπέν φάνηκε ότι θα χρειαζόταν μόνο μια παραχώρηση για τις τιμές των φαρμάκων ή τις συντάξεις για να δώσει στον Μπαρνιέ μια δεύτερη ευκαιρία. Ωστόσο, μία ημέρα αργότερα, απαίτησε και τα δύο.
«Όταν βλέπεις ότι έγιναν τέτοιες προσπάθειες αλλά κρίθηκαν ανεπαρκείς, πρέπει να αναρωτηθείς αν όλα αυτά ήταν προσχήματα και η απόφασή της ήταν ειλημμένη, για άλλον λόγο», δήλωσε το μέλος του υπουργικού συμβουλίου.
Όμως αρκετοί πιστεύουν ότι το πραγματικό κίνητρο της Λε Πεν, είναι η παραίτηση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Μέχρι στιγμής, δεν του έχει ζητήσει επίσημα να παραιτηθεί, αλλά δεν έχει απορρίψει την ιδέα.
«Το Σύνταγμά μας είναι σαφές», δήλωσε προχθές η Λε Πεν.
Σε περίπτωση σοβαρής πολιτικής κρίσης, ο πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας έχει τρεις επιλογές: ανασχηματισμός της κυβέρνησης, διάλυση της κυβέρνησης ή παραίτηση του ιδίου.
Φαίνεται ότι οι δύο πρώτες επιλογές έχουν ήδη εξαντληθεί. Ωστόσο, απομένει η επιλογή της παραίτησης Μακρόν. Ο Μακρόν δεν είναι διατεθειμένος να της κάνει το χατήρι.
«Εκλέχτηκα δύο φορές από τον γαλλικό λαό…Είμαι εξαιρετικά περήφανος για αυτό και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη τους με όλη μου την ενέργεια μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της θητείας μου».
Εάν ο Μακρόν παραιτηθεί, θα ήταν ένας πολιτικός σεισμός για τη Γαλλία, όπου δεν αναμένονται προεδρικές εκλογές για άλλα 2,5 χρόνια και κανένας πρόεδρος στη σύγχρονη δημοκρατία δεν έχει παραιτηθεί εκτός από τον Σαρλ ντε Γκωλ μετά τις βίαιες ταραχές του 1968.
Ωστόσο, μια τέτοια άκρως ανησυχητική κίνηση θα είχε απήχηση σε μεγάλο κομμάτι του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας από το συντηρητικό μέσο CNews έδειξε ότι, το 62%των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να παραιτηθεί εάν καταρρεύσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ.
Μεταξύ των ψηφοφόρων του Εθνικού Συναγερμού, το ποσοστό αυτό σκαρφάλωσε στο 87%.
Ενώ η αποχώρηση του Μακρόν δεν θα έλυνε το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο στο οποίο στροβιλίζεται η Γαλλία – η γαλλική εθνοσυνέλευση, που χωρίζεται σε τρία περίπου ίσα μπλοκ, την αριστερή πτέρυγα, τη δεξιά του κέντρου και την ακροδεξιά, που αρνούνται να συνεργαστούν – θα έλυνε το πρόβλημα επιτρέποντας στον νέο πρόεδρο να κάνει επανεκκίνηση της δημοκρατίας.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό αφορά τη Λε Πεν, καθώς μπορεί να της δώσει τη μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας της: να διαβεί το κατώφλι του Ελιζέ.