Η Γαλλία βρίσκεται ξανά σε πολιτική κρίση με την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς η συγκεκριμένη πράξη μπορεί να επηρεάσει το μέλλον του Εμανουέλ Μακρόν και όχι προς το καλό.

Το Politico έγραψε ότι ο γάλλος πρόεδρος βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία τη στιγμή των γεγονότων και σχολιάζοντας τις εξελίξεις, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία τους.

«Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα πέσει» είπε και ταυτόχρονα επέκρινε τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν ότι είναι «αφόρητα κυνικός», σηματοδοτώντας την υποστήριξή του στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP). Κατηγόρησε επίσης τους Σοσιαλιστές, την πιο κεντρώα παράταξη εντός του NFP, ότι «έχασαν τον προσανατολισμό τους» ψηφίζοντας για την ανατροπή της κυβέρνησης Μπαρνιέ.

Τόσο ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός όσο και το NFP κατέθεσαν προτάσεις δυσπιστίας που θα συζητηθούν την Τετάρτη. Το NFP, ο μεγαλύτερος συνασπισμός στη γαλλική Κάτω Βουλή, κατέχει περισσότερες έδρες από τους ακροδεξιούς αντιπάλους του, πράγμα που σημαίνει ότι η πρότασή του θα ψηφιστεί πρώτη.

Ο Εθνικός Συναγερμός έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την πρόταση του NFP, καθιστώντας σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση Μπαρνιέ θα γίνει η πρώτη από το 1962 που θα ανατραπεί από το γαλλικό Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση Μπαρνιέ σχηματίστηκε πριν από λιγότερο από τρεις μήνες σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει ένα κατακερματισμένο Κοινοβούλιο. Από την αιφνιδιαστική απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές το περασμένο καλοκαίρι, η Εθνοσυνέλευση έχει διασπαστεί σε τρία περίπου ίσα μπλοκ -Αριστερά, Κεντροδεξιά και Ακροδεξιά- κανένα από τα οποία δεν είναι πρόθυμο να συνεργαστεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν πέσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ και δεν γίνει αποδεκτός ο νέος πρωθυπουργός, τότε ενδεχομένως πραγματοποιηθεί από οποιαδήποτε παράταξη μια παλαιότερη απειλή της Λεπέν: «Θα καταψηφίζω τις κυβερνήσεις, μέχρι να παραιτηθεί ο Μακρόν».

Με βάση τους γαλλικούς νόμους, το Κοινοβούλιο μπορεί να διαλυθεί μόνο μία φορά τον χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι νέες εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν από το επόμενο καλοκαίρι.

Το πολιτικό αδιέξοδο, λοιπόν, έχει τροφοδοτήσει τις επικρίσεις κατά του προέδρου, με τις εκκλήσεις για την παραίτησή του να κερδίζουν έδαφος σε όλες τις κομματικές γραμμές. Έτσι, αν πέσει ο Μπαρνιέ και ο Μακρόν δεν βρει πειστικό αντικαταστάτη, τότε πιθανώς αναγκαστεί να παρατηθεί, ώστε να μπορέσει να κυβερνηθεί η χώρα.