Το 53% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov στο Ηνωμένο Βασίλειο τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μόλις το 24% δήλωσε κατά, ενώ το 23% απάντησε πως δεν έχει άποψη. Συνολικά ρωτήθηκαν 4.280 ενήλικοι σε όλη την επικράτεια. Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.
Η ακριβής ερώτηση ήταν η εξής: «Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα (γνωστά και ως Έλγινεια Μάρμαρα), ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, πριν από 200 χρόνια από τον λόρδο Έλγιν. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα διατηρήσει στη Βρετανία;».
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων, απάντησε πως «οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι μια μακροπρόθεσμη συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό παγκοσμίως και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που έχουμε στο μουσείο».
Ως γνωστόν, η ελληνική και η βρετανική πλευρά βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι Βρετανοί δεν δέχονται ότι μας ανήκουν και εμείς δεν δεχόμαστε να τα πάρουμε με μορφή δανείου.
Ως επικρατέστερη λύση φαίνεται να είναι η μεταφορά τους στην Αθήνα με τη μορφή παρακαταθήκης. Δηλαδή, οι Βρετανοί θα διατηρούν την κυριότητα, αλλά η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα χρήσης, χωρίς να χρειάζεται να αναγνωρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Η ελληνική πλευρά συζητάει το θέμα βασικά με το Βρετανικό Μουσείο, που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το θέσει αύριο στον βρετανό ομόλογό του στη συνάντηση που θα έχουν το πρωί στην Ντάνουνιγκ Στριτ. Ο σερ Κιρ Στάρμερ έχει πει εδώ και καιρό πως δεν προτίθεται να φέρει εμπόδια, αν τελικά υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο.
Πηγή: ΑΠΕ