Η εισβολή των τζιχαντιστών στο Χαλέπι φαίνεται να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στη Συρία για να ελέγξει την κυβέρνηση του Μπασάρ Άλ Άσαντ πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι ΗΠΑ εφαρμόζουν διαφορετική πολιτική στην περιοχή.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά από δημοσίευμα της Deutsche Welle που έγραφε ότι ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το σύντομο κενό στην αμερικανική ηγεσία, ακραίοι ισλαμιστές που φέρεται να υποστηρίχθηκαν από την Άγκυρα, κατέλαβαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

Μάλιστα, το ενδιαφέρον της υπόθεσης εντοπίζεται στο γεγονός ότι αν απωθήσουν πλήρως τις δυνάμεις του Άσαντ, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους Κούρδους της περιοχής που είναι εχθροί της Τουρκίας, έγραψε το BBC.

Επίσης, σχεδόν ένα 24ωρο μετά την εισβολή στο Χαλέπι, δυνάμεις του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, ξεκίνησαν επιχείρηση για την κατάληψη του θύλακα Ταλ Ριφάατ που ελέγχεται από τους Κούρδους.

Σχετική πηγή που μίλησε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ανέφερε ότι ο Συριακός Εθνικός Στρατός ανέκοψε την προσπάθεια των ελεγχόμενων από του Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) να δημιουργήσουν προγεφύρωμα μεταξύ του Ταλ Ριφάατ, στα βορειοδυτικά της χώρας και του κύριου όγκου των εδαφών της de facto αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Μαμπίτς και ανατολικά του Ευφράτη. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αυγή της Ελευθερίας», οι δυνάμεις του SNA φέρεται να κατέλαβαν σε πρώτη φάση το στρατιωτικό αεροδρόμιο Κουεϊρίς στην περιοχή και έκοψαν τη γραμμή εφοδιασμού από το Μαμπίτς.

Το τουρκικό στοίχημα πριν την ορκωμοσία Τραμπ

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Τούρκος εκμεταλλεύεται το κενό στην εξουσία των ΗΠΑ για να σύρει σε διαπραγματεύσεις τον Άσαντ, ώστε να αποσύρει τη στήριξη του τελευταίου στους Κούρδους της Συρίας.

Συγκεκριμένα, οι Κούρδοι της περιοχής είναι εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι στρατιωτικά, ενώ διατηρούν επικοινωνία με τους Κούρδους σε Ιράκ και Τουρκία. Ο Ερντογάν φοβούμενος τυχόν αναταραχές στα νότια σύνορά του και σε συνδυασμό με τα πετρέλαια της βόρειας Συρίας που εποφθαλμιά, αποφάσισε να δράσει στρατιωτικά.

Επιπλέον, φέρεται να ποντάρει και στη μειωμένη στήριξη που παρέχουν Ρωσία και Ιράν προς τον Άσαντ την τωρινή περίοδο, αφού η Μόσχα είναι απασχολημένη στην Ουκρανία και η Τεχεράνη στη Γάζα και τον Λίβανο.

Έτσι, επιδιώκει να δημιουργήσει ζήτημα επιβίωσης στην κυβέρνηση του Άσαντ, ώστε να τον αναγκάσει να αποσύρει τη στήριξη στους Κούρδους της βόρειας Συρίας και ταυτόχρονα να παραχωρήσει μερικά πλούσια εδάφη στην Τουρκία.

Μέχρι στιγμής, κανείς δεν γνωρίζει τί μπορεί να κρύβουν οι μελλοντικές εξελίξεις, αλλά εκτιμήσεις αναφέρουν πως ό,τι γίνει θα κρατήσει έως τις 20 Ιανουαρίου, όπου θα ορκιστεί ο Τραμπ και τότε οι ΗΠΑ θα μπουν ξανά ενεργά στο παινχίδι.