Μια δημοσιογράφος συνελήφθη από δυνάμεις ασφαλείας στο Τουρκμενιστάν καθώς ετοιμάζονταν να ταξιδέψει στην Ελβετία για να συμμετάσχει σε μια διεθνή τελετή βράβευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανακοίνωσε σήμερα μια ομάδα Μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), ζητώντας την άμεση απελευθέρωση της.

Η διπλωματική αποστολή του Τουρκμενιστάν στη Γενεύη δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα της σύλληψης, ενώ δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει άμεση πρόσβαση στις αρχές του Τουρκμενιστάν.

Στη δημοσιογράφο και φωτογράφο Σολτάν Αχίλοβα επρόκειτο να απονεμηθεί το βραβείο Martin Ennals, ένα υψηλού κύρους βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μια τελετή στη Γενεύη αυτήν την εβδομάδα.

Η Αχίλοβα τιμήθηκε με το βραβείο το 2021 αλλά δεν μπόρεσε να το παραλάβει καθώς η τελετή βράβευσης έγινε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Αλλά στις 20 Νοεμβρίου, πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή της, οι δυνάμεις ασφαλείας έσπρωξαν την ίδια και δύο μέλη της οικογένειάς της σε ασθενοφόρο και τη μετέφεραν σε νοσοκομείο για μολυσματικές ασθένειες, όπου κρατείται φρουρούμενη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα 11 ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«(Καταδικάζουμε) για άλλη μια φορά τις τουρκμενικές αρχές για τη συνεχιζόμενη παρενόχληση της υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φωτορεπόρτερ Σολτάν Αχίλοβα και των μελών της οικογένειάς της και ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ανησυχούμε πολύ για τη ζωή της», δήλωσε στο Reuters η Μανόν Καρατάς, διευθύντρια του Ιδρύματος Martin Ennals, το οποίο είναι ένας από τους υπογράφοντες τη δήλωση. Πρόσθεσε ότι η Αχίλοβα είναι διαβητική.

Πέρυσι, κατά τη διάρκεια μιας πρώτης προσπάθειας να ταξιδέψει στην Ελβετία για να παραλάβει το βραβείο, αξιωματούχοι την σταμάτησαν στο αεροδρόμιο του Τουρκμενιστάν υποστηρίζοντας ότι το διαβατήριο της είχε λήξει , είπε η Καρατάς.

Το βραβείο Martin Ennals, που πήρε το όνομα του από έναν πρώην γενικό γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας, απονέμεται κάθε χρόνο από το 1994 από κριτές που εκπροσωπούν 10 διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε στην Αφγανή ακτιβίστρια Ζόλια Παρσί και στον Μανουχέρ Χολιχναζάροφ από το Τατζικιστάν, δικηγόρο που κρατείται επί του παρόντος. Στους προηγούμενους αποδέκτες περιλαμβάνονται ο φυλακισμένος Κινέζος δικηγόρος Γιού Βενσένγκ.

Πηγή: ΑΠΕ