Μετά την απόφαση ενός δικαστηρίου στη Ρώμη να ζητήσει από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσει αν το διάταγμα της κυβέρνησης Μελόνι για τις «ασφαλείς χώρες προέλευσης» είναι σύμφωνο με το ευρωπαϊκό δίκαιο, Ιταλοί υπουργοί αντέδρασαν άμεσα.

Ο γραμματέας της Λέγκα, υπουργός μεταφορών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «πρόκειται για ακόμη μια απόφαση πολιτικής φύσεως». «Η απόφαση αυτή δεν πλήττει την κυβέρνηση, πλήττει τους Ιταλούς πολίτες και την ασφάλειά τους», πρόσθεσε ο Σαλβίνι.

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών και αρχηγό του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Αντόνιο Ταγιάνι, «υπάρχουν κάποιοι δικαστικοί οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλουν την γραμμή τους στην κυβέρνηση, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο».

Το δικαστήριο της Ρώμης, πάντως, σε ανακοίνωσή του κατέστησε σαφές ότι «τα κριτήρια για να μπορεί να ορίζεται ως ασφαλής μια χώρα προέλευσης, καθορίζονται από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ότι «αποτελεί χρέος για όλους τους δικαστές να εξακριβώσουν την εφαρμογή του συγκεκριμένου δικαίου το οποίο, ως γνωστόν, υπερέχει των εθνικών νόμων».

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό πως οι επτά Αιγύπτιοι και Μπανγκλαντεσιανοί αιτούντες άσυλο που βρίσκονταν στα δύο κλειστά κέντρα παραμονής της βόρειας Αλβανίας, μεταφέρονται ήδη στην Ιταλία με ταχύπλοο της ιταλικής ακτοφυλακής.

Η εφημερίδα La Repubblica μεταδίδει πως η κυβέρνηση Μελόνι προτίθεται να εξηγήσει στο Δικαστήριο της ΕΕ το σκεπτικό του νομοθετικού διατάγματός της σχετικά με τις «ασφαλείς χώρες προέλευσης μεταναστών».

Πηγή: ΑΠΕ