Μια διακομματική ομάδα βουλευτών καταστρώνει σχέδια για να ανακρίνει το αφεντικό της αλυσίδας γρήγορης μόδας Shein, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων οριστικοποιεί τα σχέδια για μια έρευνα, σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα, που θα διεξαχθεί από τον Ιανουάριο στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, τον βουλευτή των Εργατικών Liam Byrne.

Οι βουλευτές θα καλέσουν τον Donald Tang, εκτελεστικό πρόεδρο της Shein, μαζί με άλλα στελέχη του ομίλου για να συζητήσουν τον κίνδυνο κινεζικά προϊόντα που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία στην περιοχή Xinjiang να γίνονται ενδύματα που αγοράζονται στη Δύση, αναφέρουν οι FT.

Ο Byrne δήλωσε ότι τα μέλη της επιτροπής, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, επιθυμούσαν να ακούσουν στοιχεία από ορισμένους από τους μεγάλους παίκτες της βιομηχανίας γρήγορης μόδας. «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Shein, θα περιλαμβάνει επίσης την Temu και ίσως την TikTok Shop», είπε.

Η έρευνα θα εξετάσει κατά πόσον η νέα νομοθεσία θα προστατεύει επαρκώς τους εργαζομένους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον αντίκτυπό της στις εταιρείες. Θα εξετάσει όμως και το ξεχωριστό ζήτημα του τρόπου με τον οποίο θα εξασφαλιστεί επαρκής προστασία από τα αρνητικά εργασιακά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών σχετικά με την καταναγκαστική εργασία στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού.

Η Shein που ιδρύθηκε στην Κίνα και αποτιμήθηκε στα 66 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου χρηματοδότησης, έχει διαταράξει τη βιομηχανία ενδυμάτων με το μοντέλο της αποστολής φθηνών ρούχων απευθείας από τα εργοστάσια στην Κίνα στους δυτικούς αγοραστές.

Η εταιρεία ξεκίνησε το σχέδιό της για αρχική δημόσια προσφορά (IPO) στα τέλη του περασμένου έτους, στοχεύοντας αρχικά στη Νέα Υόρκη, αλλά μετατοπίστηκε στο Λονδίνο μετά την απόρριψη από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ. Ωστόσο, η Shein εξακολουθεί να περιμένει την έγκριση των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών για την εισαγωγή της στο εξωτερικό. Ο όμιλος δήλωσε στους Financial Times ότι εφαρμόζει «πολιτική μηδενικής ανοχής» όσον αφορά την καταναγκαστική εργασία και ότι μεγάλο μέρος του βαμβακιού του προέρχεται από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Όλα αυτά ενώ περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει αίτηση από ομάδα εκστρατείας με την ονομασία “Say No To Shein”, η οποία καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να μπλοκάρει την αίτηση της εταιρείας για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου – εν αναμονή μιας ενδελεχούς έρευνας σχετικά με τις εργασιακές πρακτικές, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις φορολογικές ρυθμίσεις της.