Το Ισραήλ ανακοίνωσε απόψε ότι συζήτησε με τους διαπραγματευτές στο Κατάρ ένα νέο σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα και εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, Νταβίντ Μπαρνέα συναντήθηκε στο Κατάρ με τον αρχηγό της CIA Μπιλ Μπερνς και τον Καταριανό πρωθυπουργό, για να συζητήσουν αυτό το «νέο σχέδιο συμφωνίας» ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι συζητήσεις «θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες μεταξύ των μεσολαβητών και της Χαμάς» ώστε να εξεταστεί κατά πόσο είναι εφικτές οι συνομιλίες και να γίνει προσπάθεια να οδηγηθούν σε μια συμφωνία, πρόσθεσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, το σχέδιο περιλαμβάνει προηγούμενες προτάσεις αλλά λαμβάνει υπόψη και τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.

Χθες Κυριακή, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, η χώρα του οποίου μεσολαβεί, μαζί με τις ΗΠΑ και το Κατάρ, για τον τερματισμό του πολέμου, πρότεινε μια διήμερη εκεχειρία, κατά την οποία θα απελευθερωθούν τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές. Μέσα σε δέκα ημέρες θα πρέπει να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις «για την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακα.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στο Ντέλαγουερ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος στη Γάζα «πρέπει να σταματήσει».

«Χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός (σ.σ. στη Γάζα). Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Πρέπει να σταματήσει, πρέπει να σταματήσει, πρέπει να σταματήσει», επανέλαβε με έμφαση.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι θα ενημερωθεί για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια κατάπαυση του πυρός, μετά την πρόταση της Αιγύπτου για διήμερη εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα, η οποία παρουσιάζεται ως το πρώτο βήμα για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι ο πόλεμος στον Λίβανο «θα τερματιστεί σύντομα»

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι ανέφερε σήμερα ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του Ίσραελ Κατζ τον διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι η στρατιωτική επιχείρηση στον Λίβανο «θα τερματιστεί σύντομα».

«Μίλησα χθες (Κυριακή) για την κατάσταση στον Λίβανο με τον υπουργό Εξωτερικών (του Ισραήλ) Ίσραελ Κατζ», είπε ο Λάμι στο κοινοβούλιο. «Επιδίωξε να με καθησυχάσει λέγοντάς μου ότι η επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη, η στοχευμένη επιχείρηση των Ισραηλινών, θα τελειώσει σύντομα», πρόσθεσε.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ συναντήθηκε με τον Λιβανέζο ομόλογό του, τον Νατζίμπ Μικάτι, στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Στάρμερ εξέφρασε «τα συλλυπητήριά» του στον Λιβανέζο πρωθυπουργό.

Από τον Οκτώβριο του 2023, 2.710 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12.592 τραυματίστηκαν στον Λίβανο από τις ισραηλινές επιθέσεις. Τον τελευταίο μήνα, αφού ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ και τα μαζικά αεροπορικά πλήγματα στα προπύργια της Χεζμπολάχ, τουλάχιστον 1.634 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σήμερα, οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν την Τύρο, στον νότιο Λίβανο.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Γάζα, ο Ντέιβιντ Λάμι είπε στο κοινοβούλιο ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί τους περιορισμούς που επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση στην ανθρωπιστική βοήθεια» και ότι «θα πρέπει να επιτραπεί αμέσως» η είσοδος περισσότερης βοήθειας στον θύλακα.

«Σε πολλές περιπτώσεις (η βοήθεια) χρηματοδοτείται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους εταίρους μας. Αλλά έχει μπλοκαριστεί, δεν φτάνει σε εκείνους που την έχουν απελπισμένα ανάγκη. Αυτοί οι περιορισμοί είναι αντίθετοι με τις δεσμεύσεις του Ισραήλ, ενδέχεται να παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», κατήγγειλε ο Λάμι.

Πηγή: ΑΠΕ