Τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν για την πυραυλική επίθεση που είχε δεχτεί φέρεται να έφεραν αποτέλεσμα, καθώς το Τελ Αβίβ πήρε εκδίκηση, οι ΗΠΑ χαμογελούν για πρώτη φορά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η Τεχεράνη έδειξε χαλαρή αντίδραση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, η Ουάσιγκτον είναι ιδιαίτερα χαρούμενη με την έκβαση, επειδή επιτέλους εισακούστηκε το θέλημα της και φάνηκε ότι συνεχίζει να διαδραματίσει βασικό παράγοντα στη Μέση Ανατολή. Ο Νετανιάχου εισάκουσε τους συμμάχους του και αντί να ρίξει λάδι στη φωτιά, ακολούθησε τη γραμμή τους.

Έτσι, δεν χτυπήθηκαν πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, ούτε η επίθεση ήταν σε τέτοιο βαθμό που θα έφερνε το Ιράν σε θέση να απαντήσει. «Μετά από καιρό η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκατάστησε το κύρος της και έδειξε ότι παραμένει βασικός παίκτης», έγραψε το δημοσίευμα.

«Επιτέλους, για μια στιγμή, επικράτησε αυτή η λογική και … η αμερικανική επιρροή είχε τελικά κάποιο αποτέλεσμα επειδή το Ισραήλ πήγε πραγματικά για την πιο μετρημένη επιχείρηση που μπορεί κανείς να περιμένει», δήλωσε στο CNN ο Γκίντεον Λέβι, πρώην βοηθός του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες.

Επίσης, το Ισραήλ με τη σειρά του απάντησε στον βασικό εχθρό του, χωρίς να χρειαστεί να κλιμακωθεί η κατάσταση ή να ρισκάρει να χάσει δυνάμεις.

Από την πλευρά του, το Ιράν απάντησε χαλαρά στην επίθεση, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο θόρυβος των βομβαρδισμών προκλήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η ιρανική τηλεόραση δεν αφιέρωσε μεγάλο χρόνο στο γεγονός, υποβαθμίζοντας το σημαντικά.

Η στρατηγική του Ιράν

Το Ιράν φαίνεται να έχει υποβαθμίσει το ισραηλινό χτύπημα, δήλωσε ένας Ιρανός πολιτικός εμπειρογνώμονας, κάνοντας λόγο για μια στρατηγική κίνηση για να σώσει τα προσχήματα και να διατηρήσει τον περιορισμό των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Ο Behnam Ben Taleblu, ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών, σημείωσε ότι τα επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης υποβάθμισαν την έκταση του χτυπήματος του Σαββάτου, μένοντας μακριά από αναφορές για ζημιές. «Αυτό θα μπορούσε να έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στο καθεστώς να σώσει τα προσχήματα στο εσωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Taleblu πρότεινε ότι η μετρημένη αντίδραση του Ιράν θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ για να επηρεάσει το Ισραήλ να μην κλιμακώσει τη δράση. «Η κίνηση είναι να προσπαθήσει να είναι σε θέση να αξιοποιήσει αυτή τη μη αντίδραση και να διασφαλίσει ότι τελικά η Ουάσινγκτον θα βάλει περιορισμούς στο Ισραήλ», πρόσθεσε στη συνέχεια.