Συναγερμός έχει σημάνει στο Ισραήλ γιατί εντοπίστηκε δίκτυο κατασκοπείας υπέρ του Ιράν και αποτελούνταν από Εβραίους και όχι μουσουλμάνους ή αραβόφωνους πολίτες, όπως συνηθίζονταν στο παρελθόν.

Οι Times of Israel έγραψαν ότι έγινα επτά συλλήψεις και μπορεί να αυξηθούν, αναλόγως τα ευρήματα που θα προκύψουν από την έρευνα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται δύο ανήλικοι και όλοι επιχειρούσαν από την αρχή του πολέμου, ενώ τρία άτομα ανέπτυξαν δραστηριότητα πριν από δύο χρόνια. Οι ενήλικοι ονομάζονται Azis Nisanov, Alexander Sadykov, Vyacheslav Gushchin, Yevgeny Yoffe και Yigal Nissan, ενώ τα ονόματα των ανηλίκων δεν έχουν δημοσιευτεί.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι λάμβαναν πληρωμή χιλιάδων δολαρίων και κρυπτονομισμάτων για να παρέχουν ευαίσθητες πληροφορίες στην Τεχεράνη. Παραδείγματος χάριν, φωτογράφιζαν στρατόπεδα, όπως τη βάση Golani που χτυπήθηκε πρόσφατα, υπουργεία, στρατιωτικά κέντρα κτλ.

Αρκετές πληροφορίες που παρείχαν φέρεται να αποδείχθηκαν χρήσιμες και να αξιοποιήθηκαν σε επιτυχημένα χτυπήματα που πραγματοποίησαν δορυφόροι του Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους περιλαμβάνεται ένας στρατιώτης που είχε λιποτακτήσει, με τον εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση να τη χαρακτηρίζει από τις πιο σοβαρές υποθέσεις κατασκοπείας που έχουν διερευνηθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Miki Zohar, ζήτησε να καταδικαστούν για προδοσία σε καιρό πολέμου και να επιβληθεί η θανατική ποινή. «Το φαινόμενο των προδοτών της χώρας να βλάπτουν την ασφάλεια του Ισραήλ για χάρη του χρήματος, ενώ εμείς αγωνιζόμαστε για το μέλλον μας σε έναν υπαρξιακό πόλεμο, απαιτεί τα πιο σκληρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου που θα επιτρέπει τη θανατική ποινή για την παροχή βοήθειας στον εχθρό σε καιρό πολέμου. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσουμε ένα σαφές αποτρεπτικό μέσο που θα αποτρέψει περαιτέρω παρόμοιες περιπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται, ότι η εβραϊκή νομοθεσία προβλέπει τη θανατική ποινή, αλλά μόνο για εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, με την προδοσία να είναι μία από αυτές.