Αμείωτη παραμένει η ένταση στη Μέση Ανατολή χωρίς να διαφαίνεται κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Σήμερα στις 7:30 ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συγκαλεί το συμβούλιο ασφαλείας του στα στρατιωτικά κεντρικά γραφεία Κίρια στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με την ενημέρωση ενός από τους υπουργούς στην εφημερίδα The Times of Israel.

Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να προετοιμάζεται για να χτυπήσει το Ιράν ως απάντηση στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που ξεκίνησε από την Ισλαμική Δημοκρατία στις 1 Οκτωβρίου.

Επίθεση με 87 νεκρούς

Τουλάχιστον 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται κάτω από τα χαλάσματα, έπειτα από μια ισραηλινή επίθεση χθες στην Μπέιτ Λάχια, στη βόρεια Γάζα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ερευνά τις αναφορές για το περιστατικό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς εδώ και μήνες.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή καταδίκασε σήμερα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

«Αυτό ακολουθεί εβδομάδες ολοένα και πιο εντεινόμενων επιχειρήσεων που έχουν ως αποτέλεσμα πλήθος απωλειών μεταξύ των αμάχων και σχεδόν πλήρη απουσία ανθρωπιστικής βοήθειας για να φθάσει στους πληθυσμούς στο βόρειο τμήμα», δήλωσε ο Τορ Βένεσλαντ, ο Συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ενέτεινε τις επιθέσεις στη βόρεια Γάζα στις αρχές Οκτωβρίου, προκειμένου να αποτρέψει τους μαχητές της Χαμάς από το να ανασυνταχθούν.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε μια «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ισραήλ

Από την πλευρά της η λιβανική ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εκτόξευσε σήμερα μια «σημαντική ομοβροντία ρουκετών» εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης κοντά στην πόλη Σαφέντ, στο βόρειο Ισραήλ.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ προχώρησαν στη ρίψη μιας «σημαντικής ομοβροντίας ρουκετών» εναντίον αυτής της βάσης ανατολικά της Σαφέντ, «ως απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού εναντίον χωριών και κατοικιών» στον Λίβανο, είπε η φιλοΐρανική οργάνωση.

Είναι η έβδομη φορά που η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει ότι στοχοθέτησε τη Σαφέντ και τα περίχωρά της σε διάστημα 2 ημερών.

Το Ισραήλ χτύπησε το επιτελείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως η Πολεμική Αεροπορία του επιτέθηκε σήμερα στο επιτελείο των υπηρεσιών πληροφοριών της Χεζμπολάχ και σε ένα υπόγειο εργαστήριο παραγωγής όπλων στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, επλήγησαν οι συνοικίες Χαρέτ Χρέικ και Χαντάτ Μπεϊρούτ, προπύργια του φιλοϊρανικού ισλαμιστικού λιβανικού κινήματος που βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με το Ισράηλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι «εξάλειψε» τρεις αξιωματούχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

«Εχθρικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν το πρωί δύο πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, το ένα από τα οποία έπληξε πολυκατοικία στο Χάρετ Χρέικ, η οποία βρίσκεται κοντά σ’ ένα τζαμί και ένα νοσοκομείο», μετέδωσε το πρακτορείο.

Πριν από τα πλήγματα αυτά, το Ισραήλ είχε καλέσει τους κατοίκους δύο συνοικιών των νότιων προαστίων να τις εκκενώσουν, ενόψει επίθεσης εναντίον δύο πολυκατοικιών στις οποίες στεγάζονταν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Οι πολυκατοικίες αυτές βρίσκονται στις συνοικίες Χάρετ Χρέικ και Χαντάτ Μπεϊρούτ, είχε αναφέρει ο ισραηλινός στρατός μερικές ώρες νωρίτερα σε μήνυμά του προς τον πληθυσμό.

«Βρίσκεστε δίπλα σε εγκαταστάσεις και συμφέροντα της Χεζμπολάχ, εναντίον των οποίων οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ θα δράσουν στο εγγύς μέλλον», προειδοποίησε.

Τα πλήγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν αφού χθες, Σάββατο, ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα εκτοξεύθηκε προς την ιδιωτική κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια (κεντρικό Ισραήλ) χωρίς να υπάρξουν θύματα.

«Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν που προσπάθησε να με δολοφονήσει, εμένα και τη γυναίκα μου, έκανε ένα σοβαρό λάθος», δήλωσε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση.